Anketa Instituta BVA
0

Francuzi priznali da su rasisti

Sarajevo-x.com
Jedan od sedam Francuza priznao je da je rasista, a mnogi od njih su istakli kako imaju predrasude kada je riječ o imigrantima, homoseksualcima, crncima, Arapima i Jevrejima.

Istraživanje koje je proveo Institut BVA za borbu protiv diskriminacije pokazalo je da 30 posto Francuza smatra kako Jevreji imaju veći utjecaj na finansije i na medije, nego ostali.

Također, 28 posto Francuza smatra kako su Arapi podložniji kriminalnim radnjama od drugih etničkih skupina. Broj osoba koje smatraju da Arapi češće krše zakon je udvostručen u odnosu na prošlu godinu kada je provedeno slično istraživanje.

Petnaest posto Francuza je priznalo da su rasisti, a gotovo polovina ispitanika smatra kako je sistem socijalne zaštite nakolonjeniji imigrantima. Također, 12 posto ispitanika je istaklo kako su homoseksualci mnogo više opsjednuti seksom nego ostali.

Istraživanjem je utvrđeno i to da 28 posto Francuza smatra kako su crnci fizički jači od ostalih.

Među onima koji su istakli kako nisu rasisti čak trećina je kazala kako ne reaguju kada čuju da se neko koristi rasističkim jezikom.

"Francuzi se sve manje zgražavaju", kazao je Arielle Schwab, predsjednik Unije francuskih studenata Jevreja.

"Posljednjih mjeseci rasistički i govor mržnje je sve rasprostranjeniji", kazao je Dominique Sopo, predsjednik Organizacije SOS Racisme spominjući i raspravu koja se vodi u vezi pokušaja vlade da muslimankama zabrani pokrivanje lica velom.

Inače, anketa instituta BVA provođena je na reprezenattivnom uzorku od 1029 ispitanika starijih od 15 godina.