Svijet
0

Francuzi glasali protiv evropskog ustava

NINA
Francuzi su glasali protiv prijedloga evropskog ustava na referendumu nazvanom «historijskim» po velikom odzivu birača i važnosti za budućnost Evropske unije.

Čak 56,54 posto Francuza izjasnilo se jučer protiv evropskog ustava, dok se 43,46 posto izjasnilo za ustav.

Nakon sedmica iščekivanja ishoda referenduma u Francuskoj, koji su mnogi evropski lideri ocijenili "suštinskim" za budućnost Evropske unije, napetost je kulminirala oduševljenjem protivnika evropskog ustava i rezignacijom pobornika tog dokumenta, među kojima je i najveći dio francuske političke elite.

Atmosfera je posebno bila usijana u sjedištu Socijalističke partije, koja je službeno vodila kampanju za ustav, na čelu s prvim sekretarom te stranke Francoisom Hollandom, iako je polovina članova, koje je predvodio drugi čovjek stranke Laurent Fabius, vodila diskretnu kampanju protiv.

Na planu unutarnje politike glavni gubitnik je francuski predsjednik Jacques Chirac i njegova vlada na čelu sa Jean-Pierreom Raffarainom.

Chirac, koji je najavio da se neće povući u slučaju negativnog ishoda referenduma, ulazi u najnestabilniju fazu svog mandata i njegove šanse za sudjelovanje na slijedećim predsjedničkim izborima ovim su referendumom znatno umanjene.

Do promjena će, međutim, doći na čelu vlade, pošto je ostavka sadašnjeg sada već izvjesna.

«Francuska je donijela demokratsku odluku», kazao je u kratkom obraćanju naciji Chirac, nakon što su se Francuzi izjasnili protiv teksta evropskog ustava.

"To je vaša suverena odluka", poručio je građanima francuski predsjednik, koji je predvodio tabor za ratifikaciju evropskog ustava.

Današnje glasanje odražava veliki rascjep u političkom i društvenom životu Francuske. Politička klima će se zaoštriti na desnici, gdje se sukob između Nicole Sarcozyja, predsjednika većinske stranke Unija za narodni pokret, i političara bliskih Chiracu, poput ministra unutaranjih poslova Dominiqua de Villepina i ministra obrane Michele Alliot-Mariea još više produbio.

Do promjena će doći i na ljevici, na kojoj na snazi dobivaju ekstremne tendencije.

Analitičari predviđaju da će francusko "ne" utjecati na i na ishod referenduma koji se u srijedu održava u Nizozemskoj.

Devet evropskih zemalja je već ratificiralo prijedlog evropskog ustava, ili oko 49 posto.

Izjašnjavanje će biti nastavljeno do 2006., kada će biti poznato koliko zemalja je odbacilo tekst evropskog ustava i u kom smjeru će se kretati Evropska unija.