Svijet
2

Francuzi eliminišu riječ "rasa"

SRNA
Francuski zakonodavci odobrili su prijedlog zakona kojim će biti potpuno uklonjena riječ "rasa" iz pravnih dokumenata i legislative, ali tu inicijativu osudili su desničarski protivnici kao naivnu i beskorisnu.

Francuski nacionalni parlament glasao je da se eliminiše riječ "rasa" u svim postojećim zakonima u zemlji, iako su čak i predstavnici glavne opozicione Unije za narodni pokret ocijenili da je to previše idealistički potez.

"Eliminisanjem pravne kategorije rase parlament je pomogao zemlji da napravi korak naprijed u ideološkom i obrazovnom smislu", rekao je autor prijedloga zakona Francois Asensi, poslanik ljevičarske koalicije Front ljevice.

Pristalice ovog prijedloga zakona tvrde da se taj termin, koji se pojavljuje najmanje šest puta u francuskom krivičnom zakonu i drugim legislativama, može tumačiti kao kategorija ljudi.

"Riječ rasa nema naučnu vrijednost i osnova je rasističkih ideologija", navodi se u preambuli prijedloga zakona, prema kome Francuska neće priznati nijednu posebnu rasu ili rase.

Protivnici tvrde da će to stvoriti pravnu prazninu između ustava i zakona, kao i da time nije učinjeno ništa u borbi protiv rasizma.

"Ne možete da promijenite realnost jednstavno eliminacijom neke riječi. Samo trošite energiju i vrijeme na iluzije", tvrdi poslanik opozicione UMP partije Lionel Tardy.