Svijet
7

Francuz osuđen na dvije godine zatvora zbog posjećivanja web stranica o IDIL-u

Klix.ba
Francuski zakoni ponovo su u fokusu svjetske javnosti nakon što je muškarac osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora zbog posjećivanja web stranica koje glorifikuju Islamsku državu.

Optuženi je svoju odbranu bazirao na alibiju kako su posjete spornim stranicama trebale poslužiti kao izvorište njegovoj edukaciji o "pravom i pogrešnom islamu", prenosi francuski web portal France Bleu.

Dokazi protiv njega ukazuju na suprotno. Naime, lokalni mediji prenose da je optuženi na svom desktopu imaju fotografiju zastave Islamske države (IDIL), da je jedna od njegovih lozinki bila referenca na pariške terorističke napade, te da su fotografije i video sadržaji povezani sa IDIL-om činili značajnu količinu fajlova na njegovom telefonu.

Povrh svega, optuženi je pustio bradu, postao je vrlo razdražljiv kroz odnos sa prijateljima i porodicom, a posebno kada je u pitanju religija. Sve ovo, koliko god čudno zvučalo, francuski sud smatra dokazima u korist tužitelja, pa je sud s toga odlučio optuženog kazniti sa dvije godine zatvora i novčanom kaznom od 30.000 eura.

To je ujedno i maksimalna kazna za ovo djelo. Sud ističe da kod optuženog nije pronađen dokaz o planiranju terorističkog napada.