Svijet
0

Francusko upozorenje Ircima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner je u neobično direktnoj intervenciji upozorio Irce da bi njihovo eventualno "Ne" bilo primljeno s "ogromnim nerazumijevanjem" u ostatku Unije s obzirom na milijarde eura koje je njihova zemlja dobila od Bruxellesa, prenosi Financial Times francusko upozorenje Ircima da ne glasaju protiv Ugovora iz Lisabona na referendumu u četvrtak.

Irska je jedina članica Evropske unije koja je ustavom obavezna da održi referendum o sporazumu o institucionalnoj reformi Unije, širom koje je zavladala duboka zabrinutost poslije najnovijih anketa koje nagovještavaju mogućnost da Irci glasaju protiv ugovora.

Financial Times piše da je Pariz posebno zabrinut jer bi negativan ishod irskog referenduma pretvorilo predstojeće francusko predsjedništvo nad Unijom u "krizu i pokušaj spašavanja Ugovora iz Lisabona".

Pored toga, takav ishod bi, završava list, "nanio težak udarac samopouzdanju evropskih političkih elita, dok bi u svijetu pokrenuo sumnje u sposobnost Unije da vodi koherentnu politiku i projektira svoju moć i utjecaj na međunarodnoj sceni".