Svijet
0

Francuski Vrhovni sud poništio prvi istospolni brak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vrhovni sud, najviši sud u Francuskoj, u utorak je konačno poništio prvi istospolni brak u toj zemlji, čije je sklapanje 2004. godine podijelilo francusko društvo i političku klasu.

"Prema francuskom zakonu, brak je zajednica muškarca i žene", zaključio je Vrhovni sud u presudi, odbacivši žalbu Stephanea Chapina (36) i Bertranda Charpentiera (33).

Oni su sklopili brak 2004. u Beglesu, na jugozapadu Francuske, koji je zatim poništio prvostepeni sud, a zatim i žalbeni u 2005.

Na raspravi održanoj u petak glavni odvjetnik Marc Domingo rekao je da se o tome društvenom pitanju treba izjasniti zakonodavac, a ne sud.

Odvjetnici "mladenaca" izrazili su "razočaranje" u ime svojih branjenika, koji će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

Nicolas Sarkozy, kandidat desnice na predsjedničkim izborima, izjasnio se protiv istospolnih brakova, dok se socijalistička kandidatkinja Segolene Royal, koja je prvo bila suzdržana, priklonila stajalištu svoje stranke koja mu je sklona, kao i usvajanju djece u istospolnim zajednicama.

Homoseksualci mogu, prenosi Hina, kao i muškarci i žene koji žive u izvanbračnoj zajednici, sklopiti građansku zajednicu koja ne dopušta usvajanje djece.