Od 1961. do 1966. godine
0

Francuski vojnici namjerno izlagani nuklearnim testovima

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Francuska je namjerno izložila svoje vojnike nuklearnoj eksploziji u Alegriji u 60-tim godinama, kako bi mogli istraživati utjecaj radijacije na ljude, navodi se u strogo čuvanim i povjerljivim izvještajima koje je citirao magazin Le Parisien.

Francuska vlada je još prošle godine obećala će dati novčanu nadoknadu žrtvama nuklearnog testiranja u Alegriji, koje se dešavalo od 1961. do 1966. godine, priznavajući da postoji povezanost između eksplozija i kancerogenih oboljenja vojnika.

Međutim, vlada tvrdi da je opasnost za čovjeka prilikom testiranja bila svedena na minimum. Magazin Le Parisien objavio je dugo čuvani izvještaj, u kojem je napisano da vojska namjerno šalje vojnike u riskantne manevre.

"Doza radijacije kojoj su francuski vojnici bili izloženi, bila je minorna", rekao je francuski ministar odbrane Herve Morin.

Određeni broj vojnika koji su bili u tom periodu u Alegriji, tvrde da im je bilo naređeno da tokom eksplozije legnu na pod i pokriju oči. Na sebi nisu imali nikakvu specijalnu odjeću, samo šorceve i majice kratkih rukava.

U ovom nuklearnom testiranju učestvovalo je 300 vojnika.

Francuska je radila nuklearna testiranja u periodu od 1966. do 1996. godine u Polineziji.

Nekoliko vojnika je reklo da im je bilo naređeno da idu na kontaminirana područja odmah poslije eksplozije.