Svijet
13

Francuski tužitelj negirao postojanje videosnimka pada aviona Germanwingsa

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što su njemački Bild i francuski Paris Match objavili kako postoji snimak posljednjih minuta leta aviona Airbus A320 kompanije Germanwings koji se srušio u francuskim Alpama, francuski tužitelj koji vodi istragu u ovome slučaju, negirao je postojanje takvog snimka.

Tužitelj Brice Robin izjavio je za CNN da do sada u istrazi nisu korišteni bilo kakvi videosnimci. Dodao je da ukoliko neka osoba posjeduje neki snimak da bi ga odmah trebala predati istražiteljima.

Komentari tužitelja stigli su nakon objava medija koji su ustvrdili da su u posjedu snimka posljednjih sekundi zabilježenih unutar aviona koji je padao, a nakon što ga je kopilot Andreas Lubitz primorao na poniranje usmrtivši tako 149 ljudi.

Paris Match i Bild ranije su javili kako je video zapravo uspješno vraćen sa jednog mobilnog telefona.

Istakli su da su do videa došli zahvaljujući izvoru koji je blizak istrazi.

Navodno, na videu koji su reporteri pregledali, mogao se čuti plač te uzvikivanje riječi "Moj Bože" na nekoliko jezika. Također su se čuli i udarci u metal više od tri puta, najvjerovatnije dok je pilot pokušavao otvoriti kabinu. Nakon jakog potresanja čuli su se strašni krici, a zatim je nastupio muk.