Svijet
0

Francuski sud izrekao kazne trinaestorici trgovaca oružjem sa Balkana

FENA
Jedan francuski sud je u petak izrekao stroge zatvorske kazne i izdao pet naloga za hapšenje trinaestorice ljudi, većinom državljana bivše Jugoslavije, umiješanih u aferu trgovine eksplozivom i oružjem koje je sa Balkana dopremano u parisko predgrađe.

Glavni optuženi 42-godišnji Srbin Radomir Mičić, koji nije prisustvovao suđenju i kojeg smatraju za glavnog animatora mreže, dobio je maksimalnu kaznu za delikt zločinačkog udruživanja, pet godina, i novčanu kaznu od 75.000 eura.

Braću Zarifa i Ramiza Tursunovića sud u Bobignyju (Bobinji) blizu Pariza osudio je na dvije i četiri godine zatvora i novčane kazne od 25.000 i 60.000 eura. Ova dva Bosanca su prisustvovala suđenju, ali nisu prisustvovala izricanju presude i sada se za njima traga.

Izdata su dva naloga za hapšenje 34-godišnjeg Željka Naeraca (Naerak) koji je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 60.000 eura i 31-godišnjeg Ive Dražića, koji je osuđen na četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 60.000 eura.

Državljani iz zemalja bivše Jugoslavije su osumnjičeni da su snabdijevali velikom količinom eksploziva i oružja mafijaške grupe i male trgovce oružjem u pariskom predgrađu.

Ova mreža, koja je razotkrivena između 2003. i 2005. godine, bila je organizirana oko jedne radionice za popravak oružja u malom selu na sjeveru Francuske.

Mičić je u toj radionici prepravljao ratno oružje koje je uzeo iz skladišta oružja uništenih poslije sukoba na Balkanu.