Svijet
0

Francuski ministar obrane u posjetu Kosovu

FENA
Novi francuski ministar obrane Herve Morin ocijenio je u ponedjeljak u Mitrovici da "status quo ne može potrajati" i da je za Kosovo potrebno rješenje koje će njegovim stanovnicima pružiti mirnu budućnost.

Morin, koji je u prvom posjetu u inozemstvu od dolaska na novu dužnost prije dva tjedna, ocijenio je u izjavi novinarima kako je od "bitnog značenja postizanje konačnog rješenja koje stanovništvu omogućava mirnu budućnost".

Ocjenjujući da je Kosovo na "najvećoj prekretnici u svojoj povijesti", francuski ministar obrane je ocijenio da je nasilje nad Srbima ožujka 2004. godine "pokazalo da status quo ne može potrajati" te da ti događaji ukazuju na stalnu potrebu za oprezom.

Morin je, u sklopu jednodnevnog posjeta Kosovu, obišao francuske vojnike raspoređene u sjevernom dijelu Kosova te im poručio kako je njihova uloga u delikatnoj fazi kroz koju trenutačno prolazi Kosovo iznimno važna za održavanje mirne sigurnosne situacije i sprječavanje krize. On je u Prištini razgovarao i sa zapovjednikom KFOR-a, njemačkim generalom Rolandom Katherom.

Vijeće sigurnosti UN-a treba se uskoro izjasniti o izvješću posebnog izaslanika UN-a za status Kosova Marttija Ahtisaarija koji je predložio "nadziranu neovisnost".

Francuska, koja snažno podržava plan Marttija Ahtisaarija, ima na Kosovu gotovo dvije tisuće vojnika i drži pod nadzorom sjeverni dio Kosova.