Svijet
0

Francuski mediji upozorili Sarkozyja da pazi na ponašanje pred kraljicom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski mediji su u srijedu pozvali svog hiperaktivnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da pazi kako se ponaša pred britanskom kraljicom Elizabetom Drugom.

Sarkozy je u srijedu, u pratnji svoje zanosne nove supruge Carle Bruni, doputovao u dvodnevnu službenu posjetu Velikoj Britaniji. Kraljica će mu u srijedu prirediti državnu svečanu večeru.

"Nemojte se pretjerano meškoljiti u kraljevskoj kočiji", poručio je predsjedniku ugledni dnevnik Le Monde. List mu je također preporučio da pred kraljicom ne odgovara na mobitel, da ne nosi sunčane naočale ili pogledava na ručni sat.

Sarkozy je na prošlogodišnjoj audijenciji kod pape Bendikta XVI primijećen kako je provjeravao poruke na svom mobitelu, što je izazvalo zgražanje u Francuskoj.

"Kraljici se ne obraćajte prvi... ne pitajte je osobna pitanja... ne dirajte je... nemojte hodati ispred nje... ne prigovarajte... ne dižite se od stola prije nje... i nipošto nemojte pušiti", niz je savjeta koji je Le Monde udijelio Sarkozyju.

Sarkozyjev prethodnik Jacques Chirac je prigodom kraljičine posjete Parizu 2004. godine lagano obgrlio kraljicu dok ju je ispraćao do njezina automobila. Sljedećeg dana britanski Daily Mail je objavio članak pod naslovom "Miči ruke!"