Očekuje se zračni napad
0

Francuski lovci nadlijeću iznad Libije

SRNA
Francuski lovci ušli su danas u vazdušni prostor Libije, javio je arapski televizijski kanal "Al Arabia", pozivajaći na na francuske vojne izvore.

"Nekoliko francuskih izviđačkih aviona je sada iznad Libije", navode izvori.

Pozivajući se takođe na vojne izvore, agencija France press javila je da je nekoliko lovaca "Rafale" preletilo libijsku teritoriju u izviđačkoj misiji.

Isti izvori navode da su avioni poletjeli danas iz baze Saint-Dizier u istočnoj Francuskoj.

Izviđačke misije biće okončane večeras, a avioni tokom nekoliko sati leta iznad Libije nisu imali problema.

U međuvremenu, ni druge zemlje ne zaostaju u pripremama za vojnu intervenciju pa je premijer Jens Stoltenberg najavio da će Norveška učestvovati sa šest borbenih aviona F-16 u međunarodnoj vojnoj operaciji protiv Libije.

"Norveška je spremna da pošalje šest aviona F-16 u vojnu akciju u Libiju. Avioni mogu biti spremni u narednih nekoliko dana", rekao je Stoltenberg novinarima u Parizu, gdje učestvuje na samitu o Libiji, kome je domaćin francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.
On je dodao da će Norveška preuzeti svoju odgovornost. "Želimo da doprinesemo sprovođenju rezolucije", rekao je on, a prenosi novinska agencija NTB.

Kasno u petak, parlament susjedne Danske jednoglasno je podržao prijedlog vlade o slanju vojnih aviona u Libiju.

Dansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će ova zemlja učestvovati sa četiri aviona F-16 zajedno sa dva lovca i jednim transportnim avionom.

Portparol Ministarstva odbrane rekao je Frans presu da su borbeni avioni napustili Dansku rano jutros i da se nalaze u bazi na Siciliji.

I Kanada je podržala ideju brze vojne akcije protiv Libije, ali će joj trebati dva dana da pripremi avione za operaciju, rekao je portparol vlade tokom međunarodnih razgovora u Parizu.

"Kanada podržava brzu akciju i njeni avioni su već u regionu, ali trebaće im dva dana da se pripreme", rekao je portparol kanadskog premijera Stivena Harpera.