Svijet
36

Francuski građevinci pronašli u zemlji i ukrali zlatne poluge vrijedne 900.000 eura

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Trojica francuskih građevinaca dobro su "naplatili" svoj rad. Prilikom radova na jednom objektu u Normandiji, prema pisanju lokalnih medija, oni su ukrali zlatne poluge i kovanice u vrijednosti od 900.000 eura.

Regionalni list Paris Normandie u ponedjeljak je izvijestio kako su trojica radnika poravnavali zemlju oko kuće kada su pronašli blago u zemlji zatrpano u staklenim posudama.

U "plijen" se ubraja 16 zlatnih poluga, od kojih je svaka bila teška po kilogram te oko 600 zlatnih novčića koji datiraju iz perioda između 1924. i 1927. godine. Tžitelji koji vode slučaj vjeruju da je blago zakopano nekada u periodu Drugog svejtskog rata.

Prema pisanju ovog lista, vlasnik posjeda na kojem su izvođeni radovi se prije iskopavanja našalio sa radnicima rekavši da mu jave ako pronađu neko blago. Međutim, radnici čija starost je 20, 33 i 40 godina, su imali druge planove kada su pronašli blago.

Mediji navode kako je lokalni tužitelj izjavio da je slučaj otkriven nakon što su muškarci počeli rasprodavati pronađeno zlato. Jedan od njih je "pao" kada je uplatio 270.000 eura na svoj bankovni račun. Policija je također oduzela od njih cijeli vozni park uključujući Land Rover, Citroen DS3, Peugeot 3008 i motor Suzuki GSR, zajedno sa stotinama hiljada eura.

Trojica muškaraca su nakon toga priznali da su ukrali zlato i zbog toga im se sudi za krađu na sudu u Evreuxu, na sjeverozapadu Pariza. Kolekcionar novčića koji je otkupljivao ove vrijednosti od građevinaca poruče da je imao saznanja da su one ukradene.