Svijet
15

Francuski farmeri razbijaju 100.000 jaja dnevno zbog EU direktiva

Klix.ba
Bijesni francuski farmeri razbili su stotine hiljada svježih jaja u znak protesta zbog izuzetno niskih cijena za što krive Evropsku uniju.

U sjeverozapadnoj regiji Brittany zabilježene su bizarne scene. Gomile oštećenih ljuski, bjelanaca i žumanca bačene su na glavne ulice ispred vrata supermarketa.

"Haos je užasan i uskoro će se početi širiti jako neugodan miris. Ovo je čudan protest ali takav da će stvoriti ogroman publicitet", rekao je jedna od kupaca koji se našao supermarketu u trenutku kada su farmeri stigli.

Farmeri koji se bave peradima kazali su kako su prisiljeni da uništavaju svoje zalihe zbog prekomjerne proizvodnje u EU. Ističu kako jedva ostvaruju neki profit zbog striktinih EU direktiva koji su prislino uvedene u januaru s ciljem da se sačuva blagostanje kokoški.

To je dovelo do povećanja cijena proizvodnje a koja nije imala utjecaj na cijenu jaja.

Većina demonstratora je nosila maske dok su iznosili hiljade školjki s jajima i bacali ih na cestu tokom noći.

"Uništavat ćemo 100.000 jaja dnevno do nedjelje", rekao je njihov glasnogovornik za AFP.

Zaprijetio je da će farmeri poduzeti radikalne mjere ukoliko se njihovi zahtjevi na ispune.

Oni žele da cijela francuska proizvodnja jaja bude reducirana za pet posto kako bi se podigle cijene jaja, te su pozvali vladu predsjednika Francoisa Hollandea da im pomogne u razbijanju jaja.

Francuski farmeri su inače poznati po ekstremnim protestima. Prije dva mjeseca oni su došli u Pariz sa hiljadama ovaca, krava i svinja te marširali gradom.