Svijet
0

Francuski diplomat Le Roy novi šef mirovnih operacija UN-a

FENA
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda imenovao je francuskog diplomata Alaina Le Roya (55) novim šefo, UN-ovog Odjela za mirovne operacije, u čijoj nadležnosti je skoro 110.000 "plavih kaciga" u 20 misija po svijetu.

Le Roy će na toj fužnosti zamijeniti zemljaka Jean-Marija Guehenoa, koji je bio šef mirovnih operacija UN-a od oktobra 2000. godine, objavljeno je na internetskoj stranici svjetske organizacije, prenijele su agencije.

"Glavni tajnik je zahvalan Guehenou za njegovu posvećenost u radu u Odjelu za mirovne operacije i njegov značajan doprinos u postizanju ciljeva (odjela)", izjavila je predstavnica za štampu UN-a Michele Montas.

Le Roy je poznat po radu u balkanskim zemljama - bio je zamjenik posebnog koordinatora UN-a za Sarajevo, regionalni administrator svjetske organizacije u Peći, na Kosovu, kao i specijalni predstavnik EU-a u Makedoniji.

Francuski diplomat je do postavljanja na novu dužnost bio ambasador pri Uniji za Mediteransku inicijativu, koja bi trebalo da bude formirana sljedećeg mjeseca i okupi države članice EU-a i zemlje Mediterana.