Svijet
0

Francuski diplomat: Dogovor oko treće rezolucije protiv Irana "veoma blizu"

FENA
Očekuje se da se pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka dogovore u utorak oko nove rezolucije kojom bi se izvršio pritisak na Iran da odustane od svog nuklearnog programa, izjavio je francuski diplomat. Američki zvaničnik izjavio je, međutim, da su razlike oko tog pitanja i dalje prisutne.

Visoki francuski diplomat, koji se obratio novinarima pod uslovom da ne bude imenovan, izjavio je da je sporazum veoma blizu i da bi ga trebali finalizirati ministri vanjskih poslova na sastanku u Berlinu, javio je AP.

Drugi su, ipak, bili oprezniji oko toga šta bi razgovori mogli proizvesti. Mogućnost usvajanja treće rezolucije oslabljena je nakon američkog obavještajnog izvještaja od prošlog mjeseca u kojem se nagovještava da je Teheran prekinuo s aktivnim radom na programu nuklearnog naoružanja u 2003.

Visoki američki zvaničnik izjavio je u ponedjeljak da su predstavnici šest zemalja ostvarili izvjestan napredak u pregovorima oko nove rezoluzucije tokom konferencije održane prošlog vikenda, ali da su "značajne" razlike i dalje prisutne.

Zvaničnik, koji je tražio sa ostane anoniman jer su razgovori još u toku, izjavio je novinarima kako nije jasno može li se sporazum postići na sastanku u utorak.

Zvaničnik je izjavio da će visoki pregovarači iz svih šest zemalja dobiti poziv za još jednu konferenciju uoči ministarskog sastanka u Berlinu.

Francuski diplomat nije želio dati detalje o rezoluciji, ali je izjavio da će biti "veoma izbalansirana, veoma čvrsta" i vjerovatno će biti predstavljena Vijeću sigurnosti UN-a krajem mjeseca.

"Zaista smo veoma, veoma blizu", izjavio je diplomat, koji je tražio da ostane anoniman jer su pregovori još u toku i zbog osjetljivosti teme.

Svaki novi sporazum trebao bi dobiti odobrenje Vijeća sigurnosti. Ono je već usvojilo dvije rezolucije o Iranu kojem se nameću neđunarodne sankcije zbog prkošenja međunarodnim zahtjevima da prekine obogaćivanje urana. Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka mjesecima raspravljaju oko treće rezolucije.