Masovni protesti
0

Francuski "Crni četvrtak"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Times se u četvrtak bavi nezadovoljstvom običnih građana zbog posljedica svjetske ekonomske krize, ali u Francuskoj, u kojoj je zbog najavljenih masovnih protesta današnji dan prozvan "Crnim četvrtkom".

Na ulicama francuskih gradova očekuje se više od milion demonstranata - zaposlenih u državnom i privatnom sektoru i studenata - u prvom masovnom izlivu nezadovoljstva protiv politike Nicolasa Sarkozyja, otkako je prije dvadeset mjeseci stupio na dužnost predsjednika.

Sarkozy je sa štrajkovima radnika državnih službi bio suočen i ranije, ali ovog puta strahuje da bi uobičajeno ulično demonstriranje i blokada javnog prijevoza mogli da prerastu u nerede širih razmjera u zemlji.

Dok kompanije propadaju, a nezaposlenost raste, mnogi Francuzi uvjereni su da plaćaju ceh za krizu koju su izazvali finansijeri i bankari bliski Sarkozyjevoj vladi desnog centra, i traže da im se pomogne kao i nedavno propalim bankama.

Iako je svoja strahovanja nedavno i javno izrazio, podsjetivši da njegovi zemljaci umiju i da giljotiniraju nepoželjnog kralja - Sarkozy ipak ne bi morao toliko da brine.

Za razliku od radnika u javnim službama, zaposleni u privatnom sektoru će prije izabrati da "crnog četvrtka" budu na poslu, umjesto da ga izgube buneći se na ulicama, piše Times.