Svijet
0

Francuski ambasador napadnut u Damasku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski ambasador u Siriji Eric Chevallier napadnut je u subotu nakon sastanka s grčkim pravoslavnim patrijarhom Ignacijem IV u kršćanskoj četvrti starog grada Damaska, izjavili su očevici.

Prema njihovom svjedočenju, omladina i žene, uzvikujući slogane u slavu predsjednika Bašara al-Asada, bacali su jaja i kamenje na francusku delegaciju kada je izlazila sa sastanka, u trenutku kada je ambasador išao prema automobilu.

Na pitanje agencije AFP, Eric Chevallier je rekao: „Pripadnici prorežimske milicije, od kojih su mnogi imali šipke u rukama, a žene bacale jaja i kamenje prema meni i mojoj pratnji, zaprijetili su nam kada smo došli do automobila".

U četvrtak je francuski ambasador na početku školske godine posjetio četiri škole u Damasku i predgrađu, kako bi izrazio veliku zabrinutost zbog informacija o gušenju demonstracija srednjoškolaca.

Šef francuske diplomatije Alain Juppe osudio je u petak sirijsku represiju koja se, kako je rekao, provodi i u školama nad djecom, spomenuvši i mogućnost građanskog rata.