Svijet
0

Francuski advokat Verges branit će Sadama Huseina

NINA
Jacques Verges
Jacques Verges
Francuski advokat Jacques Verges, koji je branio nacističkog ratnog zločinca Clausa Barbija i terorista Carlosa, izjavio je danas da će na sudu braniti Sadama Huseina nakon što ga je za to zamolila porodica svrgnutog iračkog predsjednika.

Verges, koji također zastupa bivšeg potpredsjednika iračke vlade Tariqa Aziza, potvrdio je Reutersu pisanje jednog francuskog lista da će upravo on voditi Sadamovu odbranu i da će mu pomagati još desetak francuskih advokata.

Iračko vladajuće vijeće, koje je izabrano uz suglasnost predstavnika SAD-a, formirat će specijalni sud za ratne zločine kako bi Sadamu, koji je zarobljen u decembru, sudio za genocid i zločine protiv čovječnosti, podsjetila je britanska agencija.

Vlada u Washingtonu je pristala da se sudski proces protiv svrgnutog iračkog lidera, kojeg u zarobljeništvu ispituju agenti Centralne obavještajne agencije (CIA), vodi u Iraku.

Francuski dnevni list Le Parisien objavio je da je Verges zasnovao strategiju obrane Sadama pred sudom na podacima o podršci koju je SAD davao bivšem iračkom predsjedniku osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao i na eventualnom svjedočenju američkog sekretara za odbranu Donalda Rumsfelda.

Rumsfeld se susreo sa Sadamom prije 20 godina kao posebni izaslanik tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, obećavajući iračkim vlastima jačanje vojne i ekonomske saradnje koja je okončana iračkom okupacijom Kuvajta 1990., podsjetio je Reuters.

Još nije poznato kada bi moglo početi suđenje Sadamu, niti kakva bi optužnica mogla biti podignuta protiv njega, javio je Associated Press.

SAD je svrgnutom iračkom lideru dao status ratnog zarobljenika, u okviru kojeg su mu prava zagarantovana Ženevskom konvencijom, ali su neimenovani američki dužnosnici sugerirali da bi Sadamov status mogao biti promijenjen.