Svijet
0

Francuske trupe mogle uhvatiti Bin Ladena

Sarajevo-x.com
Novi dokumentarni film Emmanuela Razavija i Erije de Lavarene, francuskih novinara koji su izvještavali iz Afganistana, govori o tome da su francuske specijalne vojne snage, dva puta u tri godine, imale mogućnost hvatanja ili eliminisanja Osame bin Ladena, ali nadređene SAD snage nisu izdale naredbu za pucanje.

Ipak, zvaničnici francuske vojske izjavljuju da se takve situacije nikad nisu dogodile, te da su ovakvi izvještaji davanje ''pogrešnih informacija''.

Dokumentarac navodi da su trupe mogle ubiti vođu Al-Qaede u Afganistanu, ali naredba o pucanju nikada nije dobijena. ''U 2003. i 2004. imali smo Bin Ladena na nišanu snajpera'', izjavio je anonimni francuski vojnik.

Dokumentarac ''Bin Laden, promašaji lova na čovjeka'', napravili su Emmanuel Razavij i Eria de Lavarene, koji su radili za glavne francuske medije u Afganistanu. Francuska kablovska TV planira emitovati dokumentarac u martu.

Afganistanci koji su intervjuisani u dokumentarcu su izjavili da ne vjeruju da je SAD zainteresovana za hvatanje Bin Ladena, bez obzira na nagradu od 25 miliona dolara koju SAD dodijeljuje za hvatanje.

Dokumentarac ne donosi takve zaključke, ali postavlja pitanja vezana za potjeru za Bin Ladenom, kao npr. da li je Washingtonu bitnije sačuvati stabilnost u Pakistanu, gdje Bin Laden ima mnogo pristalica, ili ga zaista uhvatiti.