Svijet
0

Francuska - žena u utrci za predsjednicu

FENA
Francuska Socijalistička partija saopćila je da će njezina predsjednička kandidatkinja na izborima sljedeće godine biti Segolene Royal, koja se time za još jedan korak približila cilju da postane prva žena francuska predsjednica.

Odluka je donesena na unutarstranačkim izborima na kojima su pravo glasa imali svi članovi Socijalističke partije - njih oko 220 hiljada.

Pedesettrogodišnja Segolene Royal je već u prvom krugu glasanja pobijedila glavne suparnike - bivšeg premijera Laurenta Fabiusa i bivšeg ministra finansija Dominiquea Straussa-Kahna.

Dužnosnici stranke su njezinu pobjedu objavili prije nego što je završeno brojanje glasova, jer je postalo jasno da ona ima nedostižnu prednost.

U prvoj reakciji Segolene Royal je rekla da je "nevjerovatno" to što je za predsjedničku kandidatkinju izabrana tako uvjerljivom većinom i kako odluku članova stranke doživljava kao veliku počast.

Okružena simpatizerima koji su uzvikivali "Segolene predsjednica!", ona je dodala da želi postati simbol promjena i da je uvjerljivom pobjedom stekla legitimitet da to i postane.

Njezinu ambiciju da postane prva žena predsjednica Francuske do prije nekoliko mjeseci malo ko je shvatao ozbiljno.

Segolene Royal je međutim uspjela da se izbori za naklonost dobrog dijela francuske javnosti i prema ispitivanjima javnog mnijenja ona je jedina političarka na ljevici koja u utrci za predsjednicu može ugroziti Nicolasa Sarkozyja, aktuelnog ministra unutrašnjih poslova, koji će po svemu sudeći biti kandidat vladajuće desnice.

Iako je već duže vrijeme u politici, ona je javnosti uspjela da se predstavi kao novo lice na političkoj sceni. Ankete ukazuju da se biračima posebno dopada to što ona bez uvijanja govori o problemima koji muče običnog čovjeka.

Posmatrači međutim kažu da će usprkos uvjerljivoj pobjedi na unutarstranačkim izborima, Segolene Royal narednih mjeseci morati uložiti velike napore kako bi se izborila za naklonost svojih protivnika unutar Socijalističke partije i imala realne šanse da pobijedi u utrci za predsjednicu.

U dosadašnjoj karijeri, prenosi BBC, bila je savjetnica pokojnoga predsjednika Francoisa Mitteranda, ministrica za zaštitu životne sredine i dužnosnica u ministarstvima prosvjete i socijalne zaštite.

Prije nego što je ušla u predsjedničku utrku, bila je poznata prije svega kao žena koja je u ministarstvu za socijalnu zaštitu odigrala ključnu ulogu u donošenju zakona kojim su muškarci dobili pravo na plaćeno odsustvo s posla kada postanu očevi.