Svijet
0

Francuska želi ublažiti zategnutost s Kinom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Nicolas Sarkozy traži način da smiri zategnutost između Kine i Francuske povodom Olimpijskih igara tako što će narednih dana uputiti više državnih izaslanika u Peking, prenose danas francuski mediji.

Predsjednik Senata Christian Poncelet prenijet će danas u Pekingu izvinjenje francuskog predsjednika hendikepiranoj atletičarki Jin Jing, koju je gomila demonstranata spriječila da nastavi nošenje Olimpijske baklje tokom prolaska olimpijskog simbola kroz Pariz, u znak protesta protiv politike Kine na Tibetu.

Poncelet će joj uručiti i Sarkozyjev poziv da dođe u Pariz.

U poruci koja je dostavljena javnosti Sarkozy je napisao da je bio „šokiran napadima“ kojima je kineska atletičarka bila izložena 7. aprila u Parizu, i da „zbog hrabrosti koju je pokazala“ osjeća „duboko poštovanje“ prema njoj i njenom narodu.

„Razumljivo je da je kineski narod bio povrijeđen“, napisao je Sarkozy, dodajući da „oštro osuđuje“ ovaj događaj.

U utorak će Kinu posjetiti i bivši premijer Jean-Pierre Raffaren, a ovu posjetu, koja je pripremljena mnogo prije nego što su počele francusko-kineske tenzije, Jelisejska palača će iskoristiti da proslijedi pismo pomirenja kineskim vlastima.

Raffaren će predati i poruku bivšeg predsjednika Jacquesa Chiraca, koji je trebalo da posjeti Peking zbog svoje fondacije za dijalog među kulturama, ali je bio spriječen zbog manjeg hirurškog zahvata kome je bio podvrgnut. U Peking će u toku sedmice otići i Jean David Levitt, Sarkozyjev savjetnik za vanjsku politiku.

Ove inicijative svjedoče o namjeri Pariza da smiri situaciju i ublaži fijasko tokom prolaska olimpijske baklje kroz Pariz, koji je uslijedio zbog protesta nevladinih organizacija ali i članova Skupštine zbog nepoštovanja ljudskih prava u Kini.

One su uslijedile nakon brojnih antifrancuskih demonstracija koje su proteklih dana organizirane u Kini.

Kineski demonstranti su pozvali na bojkot francuskih proizvoda i kompanija koje posluju u njihovoj zemlji, a na udaru je bio naročito lanac samoposluga „Karfur“.

Protesti su tokom vikenda organizirani i u Parizu, gdje je nekoliko hiljada Kineza iz dijaspore, mahom studenata, skandiralo protiv „propagande zapadnih medija“ i politiziranja Olimpijskih igara.