Svijet
0

Francuska želi otvoriti skoro sva i zatvoriti što više poglavlja s RH

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cilj francuskog predsjedništva Evropske unije bit će otvaranje skoro svih i zatvaranje što većeg broja poglavlja u pregovorima s Hrvatskom kako bi proces sljedeće godine ušao u odlučujuću fazu, izjavio je u utorak francuski državni tajnik za evropske poslove Jean-Pierre Jouyet.

"Hrvatska je daleko odmakla u pristupnim pregovorima i cilj francuskog predsjedništva bit će, ako Hrvatska ispuni uvjete, otvoriti skoro sva i zatvoriti što je moguće veći broj poglavlja kako bi se omogućilo da pregovori dostignu odlučujuću fazu 2009. To je naš glavni cilj", rekao je Jouyet u svom istupu na konferenciji o evropskoj perspektivi zemalja jugoistočne Evrope, naslovljenoj "Balkanska bilanca".

Jouyetova izjava do sada je najizravnija potvrda da negativni ishod referenduma u Irskoj o Lisabonskom ugovoru neće utjecati na politiku proširenja EU-a i pregovarački proces s Hrvatskom, javila je Hina.

Jouyet je neizravno potvrdio da je izjava francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o nemogućnosti proširenja bez institucionalni reformi EU-a prije svega upućena onim zemljama članicama koje još nisu ratificirale Lisabonski ugovor.

"Ne bi bilo pošteno tvrditi da su nova proširenja moguća pod sadašnjim institucionalnim okvirom. Potpora proširenju ne može se odvojiti od potpore Lisabonskom ugovoru. Hrvatska na pragu ulaska najbolje ističe potrebu da se zaključi proces ratifikacije Lisabonskog ugovora", rekao je Jouyet, čija zemlja za sedmicu dana preuzima rotirajuće predsjedništvo EU-a.

Povjerenik Evropske komisije za proširenje Olli Rehn, koji je također sudjelovao na konferenciji, istaknuo je da EU ima vremena riješiti svoje institucionalne probleme do jeseni sljedeće godine, kada Hrvatska "najranije može završiti pregovore".

"Trebamo dovršiti institucionalne reforme jer nam treba efikasnija i demokratičnija i na vanjskopolitičkom planu jača Unija, a to nam osigurava Lisabonski ugovor. Očekujemo da Irska vlada u oktobru

iznese svoje stajalište kako riješiti nastali problem. U svakom slučaju, tehnički pregovori bit će najranije zaključeni tokom jeseni 2009. godine, tako da imamo dovoljno vremena da riješimo institucionalna pitanja", rekao je Rehn.

Rehn je također naglasio da irsko "ne" Lisabonskom ugovoru neće utjecati na politiku proširenja, ističući da pitanje proširenja uopće nije bilo spominjano u referendumskoj kampanji u Irskoj.

Po tome se sadašnja situacija razlikuje od one u proljeće 2005. godine, kada su Francuska i Nizozemska odbacile evropski ustav, a kao jedan od glavnih razloga za takav ishod isticana je činjenica da javno mnijenje u starim članicama nije dobro informirano o proširenju na 10 novih članica koje su ušle u EU 2004. godine, nakon čega je nastupio tzv. "umor od proširenja".

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak u svom je istupu istaknuo kako očekuje otvaranje i zatvaranje nekih poglavlja već u julu, prije ljetne stanke te završetak pristupnih pregovora tokom 2009.