Svijet
10

Francuska zbog napada u Parizu odlučila prekršiti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima

FENA
Francuska je obavijestila Vijeće Evrope "da je odlučila prekršiti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima" zbog vanrednog stanja koje je proglasila nakon terorističkih napada u Parizu, objavila je ta panevropska organizacija.

Francuske vlasti obavijestile su generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda da su donijele "određen broj mjera", za koje postoji mogućnost "da krše određena prava zajamčena (Evropskom) Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Kršenje nekih odredba Konvencije predviđeno je članom 15 "u slučaju rata ili druge javne opasnosti koja prijeti životu nacije" i država koja poduzme takve mjere dužna je o svojoj odluci obavijestiti Vijeće Evrope.

Ta najstarija panevropska organizacija nije nadležna arbitrirati o utemeljenosti takvog poteza no Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu koji je jamac Konvencije, može se izjašnjavati o valjanosti ukidanja pojedinih njenih odredaba.

Francuska je proglasila vanredno stanje 13. novembra navečer nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno 130, a ranjeno više od 350 osoba. Parlament je odlučio vanredno stanje produžiti do kraja februara.

Ministar unutrašnjih poslova Bertnard Cazeneuve podsjetio je u četvrtak da vanredno stanje "nije odbacivanje pravne države jer pravna država to i predviđa".