Svijet
10

Francuska zatražila vojnu pomoć: Prvi put aktivirana zajednička odbrana EU

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini je saopćila da je Francuska danas, u skladu sa Članom 42., Stav 7. Lisabonskog ugovora koji govori o kolektivnoj odbrani, zatražila vojnu pomoć od preostalih 27 članica Unije.

U Briselu je održan sastanak ministara odbrane zemalja EU, a nakon sastanka komesarka Mogherini i francuski ministar Jean Le Drian su održali zajedničku konferenciju za novinare.

"Na sastanku smo razgovarali o načinima na koje treba odgovoriti na teroristički napad u Parizu. Evropska unija je jedna cjelina. Nije napadnuta samo Francuska, već cijela Evropa. To je bio napad na civilizaciju cijelog čovječanstva, a ne samo na evropsku civilizaciju", poručila je Mogherini.

Ističući da od cijele međunarodne zajednice očekuje da bude jedinstvena u ovom času, Mogherini je kazala da je Francuska danas zatražila podršku ostatka Evrope i cijelog svijeta.

"Danas su ministri odbrane EU jednoglasno izrazili spremnost da u potpunosti pruže podršku Francuskoj", kazala je Mogherini.

Naglasivši da dio Lisabonskog ugovora o kolektivnoj odbrani do sada nikada nije korišten, Mogherini je kazala da on predviđa da se cijela EU udruži svim snagama u zajedničkoj odbrani jedne od članica koja je napadnuta.

Ističući da nema potrebe za dodatnim procedurama nakon današnje odluke ministara, Mogherini je kazala da je odluka donesena i da će biti nastavljene zajedničke aktivnosti.

Francuski ministar odbrane Le Drian je kazao da je po nalogu predsjednika Francoisa Hollandea zatražio aktiviranje kolektivne odbrane EU, te dodao da su svi ministri članica EU jednoglasno kazali da je teroristički napad u Parizu bio napad na cijelu Evropu.

"Ova odluka je aktivirana prvi put u historiji EU i to jednoglasno. To je izuzetno važno", kazao je Le Drian.

U terorističkom napadu 13. novembra u Parizu ubijeno je 129, a ranjene su 352 osobe. U napadima na šest lokacija poginulo je i sedam napadača. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija ISIS.