Svijet
0

Francuska zahvalila Gadafiju na ponudi da posreduje

FENA
Francuska je u srijedu zahvalila libijskom lideru Muameru Gadafiju na ponudi da posreduje u aferi u kojoj su pravosudni organi Čada optužili francuske humanitarce za otmice djece iz Čada i sudanske provincije Darfur te istakla kako je "u direktnom kontaktu s vlastima Čada“ i da "prati razvoj situacije".

"Predsjednik Republike (Nicolas Sarkozy) već je razgovarao s predsjednikom Čada (Idrisom) Debijem", saopćila je novinarima u Parizu glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Pascale Andreani, dodavši da Pariz "prati razvoj situacije".

Sarkozy je u telefonskom razgovoru s Gadafijem u ponedjeljak oštro osudio operaciju udruženja "Zojina barka", koja je pokušala da u Francusku prebaci 103 djece iz Čada i Darfura, i pozvao libijskog predsjednika da dođe u Francusku, prenijeli su u srijedu francuski mediji saopćenje libijske televizije.

Gadafi je, prema istom izvoru, predložio Sarkozyju da posreduje u rješavanju ove afere.

Podsjećajući da je Pariz u direktnom kontaktu s vlastima Čada, glasnogovornica Quai d'Orsaya je istaknula da će francuske vlasti "djelovati u interesu" svojih državljana, "uz poštovanje dostojanstva svakoga".

Svi francuski državni predstavnici su se ogradili od akcije članova nevladine organizacije, nazivajući je „ilegalnom“ i „šokantnom“.

Akciju "Zojine barke" osudio je i ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, koji je na azijskoj turneji, istakavši da "djelovanje bez poštovanja pravila u stranoj zemlji nije njegova vizija humanitarnog djelovanja".

Ronnie Broman, jedan od osnivača Ljekara bez granica, izjavio je francuskom radiju RTL da Kouchner „snosi moralnu odgovornost“ u ovoj aferi, kao i Bernard Henri Levy i drugi francuski intelektualci koji se zalažu za pravo na miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje iz humanitarnih pobuda.

“Oni su tvorci ove doktrine, pa se ne treba čuditi što ih drugi slijede“, rekao je Broman, jedan od bivših Kouchnerovih kolega, koji se svojevremeno razišao sa sadašnjim ministrom upravo zbog različitih pogleda na nadležnosti humanitarnih radnika u stranim zemljama.

Na ovu aferu reagirala je i Simone Weil, bivša predsjednica Evropskog parlamenta, koja je rekla radiju Evropa 1 da je „šokirana“ akcijama ove nevladine organizacije.

“Odluka da se djeca izmjeste iz njihovoga prirodnog okruženja je već teška, ali kad se ne zna da li su ta djeca siročad ili ne, kad su oteta na takav način, to je sramotno“, rekla je Weil.

Šesnaest Evropljana, od kojih devetero Francuza, uhapšeno je prošlog četvrtka i protiv njih je u utorak podignuta optužnica za pokušaj otmice djece. Vlasti u Čadu sumnjaju da je ova asocijacija ustvari maskirana mreža pedofila i trgovaca ljudskim organima.

Organizacija se brani da joj je glavni cilj bio da prebaci siročad iz zona u kojima su im ugroženi životi, navodeći da su mnoga djeca bolesna. Predstavnici UNESCO-a su, međutim, utvrdili da više od 83 posto ove djece ima roditelje i da su u dobrom zdravstvenom stanju.

Advokati udruženja u Francuskoj govore o „političkoj pozadini“ čitavog slučaja koja za sada nije jasna. Poslanici opozicijske Socijalističke stranke tražili su u parlamentu da se optuženi Francuzi prebace u zemlju i da im sudi francusko pravosuđe.

U saopćenju koje je ova stranka izdala u toku dana traži se da se „u potpunosti rasvijetli“ uloga francuske vlade u ovom slučaju. Socijalisti traže da se ispita da li je francuska vlada odobrila ovoj organizaciji da raspolaže diplomatskim i vojnim sredstvima.

“Predstavnici ove organizacije su primljeni u Quai d'Orsayu. Nije bilo dovoljno upozoriti ih, već je trebalo spriječiti ih da djeluju", piše u saopćenju socijalista, u kome se konstira da ovakvo "nefunkcioniranje, odnosno greške, bacaju ljagu na imidž Francuske i slabe francusku diplomatiju".

Državna tajnica za pitanja ljudskih prava Rama Yad je rekla u nedjelju da su francuske vlasti, a pogotovo njene diplomatske službe, „sve učinile“ kako bi spriječile operaciju ove organizacije.

Mnoge nevladine organizacije su izrazile čuđenje oštrinom reakcije francuskih vlasti, a predstavnici „Zojine barke“ su izjavili da je država okrenula leđa svojim državljanima.

Oni su organizirali „komitet za podršku“ i prikupljanje potpisa za prebacivanje optuženih Francuza u zemlju, izražavajući strah da su im ugroženi životi u Čadu.

Sarkozy je na Korzici izjavio da će pozvati predsjednika Čada kako bi mu ukazao na princip nevinosti optuženih dok se ne dokaže suprotno.

Optuženima u Čadu prijeti 20 godina prinudnog rada ako im se dokaže krivica. Među optuženim Evropljanima je i sedam Španaca, članova posade aviona koji je iznajmljen za prebacivanje djece u Francusku.

Uhapšen je i belgijski pilot Jack Wilmar, koji je prebacio izvjestan broj djece sa granice Čada i Sudana u Abeshe, grad na istoku zemlje, odakle je trebalo da budu prebačena u Francusku.

U Francuskoj su se mobilizirale i novinske organizacije jer se među uhapšenim Francuzima nalazi i troje novinara, od kojih je jedan član asocijacije.

To nije slučaj sa novinarom agencije Kapa, koji je radio reportažu o ovoj asocijaciji kada je uhapšen i osuđen kao jedan od učesnika u ilegalnoj operaciji.

Herve Chabalier, vlasnik agencije, izjavio je da hapšenje njihovog novinara Marca Garmiriana predstavlja ozbiljan atak na slobodu štampe i da je on djelovao samo kao novinar.

Drugi optuženi novinar, fotograf Jean Daniel Giju, radi za malu foto agenciju Sincro-X i, koja se, kao i Chabalier, pokazala veoma kritična prema akciji članova „Zojine barke“.

Situacija se komplcira zbog prisustva trećeg novinara, Marie Agnes Peleran, koja je članica asocijacije i koja se i sama angažirala da prihvati jedno dijete.

Generalni sekretar Jelisejske palače Claude Guean odgovorio je potvrdno na pitanje radija France Inter da li Francuska traži oslobađanje troje novinara.