Svijet
0

Francuska za strože sankcije prema Iranu

FENA
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je u utorak da Zapad mora nastaviti raditi na nametanju sankcija Iranu iako se nastavljaju pregovori za rješavanje nuklearnog programa Teherana.

On je rekao da je stanje u Iranu opasno i da bi nuklearno naoružavanje te zemlje dodatno iskompliciralo sutuaciju na Bliskom istoku, prenio je Reuters.

"Dijalog se nastavlja, ali moramo raditi na nametanju sankcija želimo li biti ozbiljno shvaćeni", kazao je Kouchner.

Šest svjetskih sila postiglo je prošlog petka dogovor da se najdalje do kraja novembra odgodi donošenje strožih sankcija UN-a prema Iranu kako bi se sačekali izvještaji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i pregovarača Evropske unije Javiera Solane.

Ministri vanjskih poslova SAD-a, Rusije, Kine, Njemačke, Francuske i Velike Britanije predložili su Solani da održi niz razgovora s iranskim pregovaračem za nuklearni program Alijem Larijanijem i da IAEA pokuša razjasniti dileme oko ranijih iranskih aktivnosti u pitanju nuklearnog programa.

Francuska je glasala za strože sankcije prema Iranu. Kouchner je prošlog petka rekao da će zatražiti od svojih kolega da se na narednom sastanku ministara vanjskih poslova 15. oktobra ponovo diskutira o njihovom uvođenju.

Iranske vlasti odbacuju optužbe Zapada da je cilj njihovoga nuklearnog programa izrada atomskog oružja, već isključivo proizvodnja energije u civilne svrhe.

"Ništa nije gore i opasnije od sadašnje situacije u Iranu, a pogotovo ako tome dodamo i atomsku bombu", zaključio je Kouchner.