Svijet
0

Francuska za preispitivanje sankcija prema Palestincima

FENA
Francuski ministar vanjskih poslova Philipp Douste-Blazy ocijenio je, poslije sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, da je došlo vrijeme da međunarodna zajednica preispita svoju politiku u odnosu na pomoć i kontakte s palestinskom vladom.

"Formiranje vlade jedinstva koja uzima u obzir ciljeve međunarodne zajednice će predstavljati veliki događaj. Ako to bude potvrđeno, trebalo bi da dovede do preispitivanja politike međunarodne zajednice prema palestinskoj vladi, u odnosu na pomoć i kontakte", rekao je Douste-Blazy u Ramalli na Zapadnoj obali u četvrtak navečer.

SAD, međutim, za sada insistira da suspenzija pomoći ostane na snazi. Promatrači prilika ukazuju na rastući nesporazum između SAD-a i EU-a u odnosu na najavljeno stvaranje nove palestinske vlade nacionalnog jedinstva. Abbas, vođa umjerenog Fataha, u ponedjeljak je saopćio da se dogovorio s palestinskim premijerom Ismailom Hanijeom, iz radikalnog islamističkog Hamasa, o stvaranju nove administracije. Takvom potezu su prethodili mjeseci napetosti i borbe za vlast između dvije rivalske partije.

Međutim, SAD su požurile da istaknu da neće sarađivati ni s jednom vladom čiji je član Hamas ako ne odbaci nasilje, prizna pravo Izraela na postojanje i poštuje ranije mirovne sporazume s Izraelcima.

Sankcije su uveliko narušile palestinsku ekonomiju i UN i agencije za pomoć upozoravaju na opasnost od humanitarne krize. Embargo na pomoć je stupio na snagu nakon što je vlada Hamasa krajem marta položila zakletvu, zahvaljujući ubjedljivoj pobjedi na januarskim izborima.

Riječi francuskog šefa diplomatije po svoj prilici neće biti dobro primljene u Izraelu, koji bojkotuje vladu Hamasa i oštro se odnosi prema aktivistima vojnog krila te organizacije. Oni su bili meta ciljanih ubistava dok je nekoliko desetina palestinskih poslanika i zvaničnika Hamasa uhapšeno. Izraelski zvaničnici sada savjetuju oprez u odnosu na novu palestinsku vladu.

Američka državna tajnica Condoleezee Rice je također zauzela oštar stav, upozoroviši da nova vlada mora odbaciti nasilje ili može da zaboravi na međunarodnu pomoć. Abbas je poslije sastanka s francuskim diplomatom naglasio da je osnivanje nove vlade povezano sa sudbinom zvaničnika Hamasa koje drži Izrael i izraelskog vojnika, koga su 25. juna oteli palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze.

Palestinski predsjednik je dodao da nova vlada zavisi i od obustavljanja nasilja na palestinskim teritorijama, ocijenivši: "Mi smo ubijeđeni da će formiranje takve vlade predstavljati korak naprijed."