Svijet
15

Najmanje šestero mrtvih, 26 povrijeđenih u željezničkoj nesreći blizu Pariza

Klix.ba
U Francuskoj u predgrađu Pariza, Bretigny-sur-Orgeu, u petak došlo do željezničke nesreće u kojoj je poginulo najmanje šestero ljudi, a 26 ih je povrijeđeno, javlja France24.

Voz je iskočio na stanici u južnom predgrađu Pariza, Bretigny-sur-Orgeu, a u nesreći je život izgubilo najmanje šest osoba. Fancuski mediji javljaju da su putnici zarobljeni u vozu, od kojih su neki poginuli usljed strujnog udara, a 26 ljudi je povrijeđeno. U vozu je bilo 385 putnika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je nesreću označilo "crvenim kodom", što znači da ima više poginulih.

"Voz je na stanicu stigao velikom brzinom, a potom se prepolovio. Jedna polovina se nastavila kretati, a druga se prevrnula i ostala kod platforme", objavile su novine Le Parisien.

Ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls je rekao da očekuje povećanje broja žrtava.

Jedan je putnik rekao kako je voz išao normalnom brzinom i nije se zaustavljao na stanici Bretigny-sur-Orge. Prema njegovim riječima, dva vagona sa brojevima 3 i 4 su iskočila iz šina, a potom udarila u ostale.

"Neki vagoni su iskočili iz šina, drugi su se nageli, a neki su se prevrnuli", rekao je neimenovani putnik.

"Zavladao je haos na stanici, pokušavamo se organizovati", izjavio je gradonačelnik Bretignyja Bernard Decaux.

U međuvremenu je postavljena mobilna ambulanta, a francuski predsjednik Francois Hollande se uputio na mjesto nesreće. Pariske bolnice su također primile povrijeđene kako bi im bila pružena odgovarajuća njega.

Šef SNCF nacionalne željeznice, Guillaume Pepy, rekao je da je osam vagona iskočilo iz šina. Prvo su iskočili treći i četvrti vagon, a potom ostali. Nesreću je Pepy opisao kao katastrofu te istakao da se kompanija suosjeća sa porodicama žrtava.

Uzrok iskakanja voza iz šina bi mogla biti greška u signalizaciji. Istraga je u toku.