Svijet
0

Francuska: Uređaji za alkotestiranje u diskotekama?

FENA
Problemi s alkoholom za upravljačem u noćima vikenda muče većinu zemalja EU-a. U Francuskoj, gdje nakon tuluma krajem sedmice u prometu gine i više od 20 osoba, došli su do zanimljive ideje.

Ministar zdravstva Roselyn Bachelot predlaže da se za sve diskoteke i barove, koje u noćima vikenda toče alkohol, uvede obveza nabavke elektroničkih uređaja za alkotestiranje.

Takvi uređaji stoje oko 2500 eura i reagiraju na dah osobe te je korištenje vrlo jednostavno.

U sklopu strategije povećanja sigurnosti u prometu predlaže se uvođenje mjera, po kojima bi vlasnici diskoteka i barova bili suodgovorni za teške nesreće, koje izazovu vozači alkoholizirani u njihovim prostorima.

Zbog toga bi itekako bili motivirani da provjeravaju svoje goste, jer bi riskirali drakonske kazne i gubljenje licence za rad.

Francuski ministar okoliša Jean-Louis Borloo predlaže da se uvede obveza ugradnje elektroničke blokade u automobile, kojima bi se blokiralo paljenje motora u slučaju da je vozač alkoholiziran.

U Francuskoj je, inače, dozvoljeno 0,5 promila alkohola, a za trećinu od 5.000 godišnje poginulih osoba u cestovnom prometu kriv je alkohol.