Svijet
0

Francuska ulazi u ljevičarsko – desničarsku bitku

Sarajevo-x.com
Segolene Royal i Nicolas Sarkozy; Foto: Reuters
Segolene Royal i Nicolas Sarkozy; Foto: Reuters
Desničarsko – centristički kandidat Nicolas Sarkozy će se suočiti sa socijalistkinjom Segolene Royal u utrci za predsjedničko mjesto u drugom krugu glasanja koje će se održati 6. maja u Francuskoj.

Sa izbrojenim glasovima iz nedjeljnog prvog kruga, Sarkozy je osvojio 31% glasova, a Royal, koja se takmiči za mjesto prve francuske predsjednice, je dobila skoro 26% glasova. Centristički kandidat Francois Bayrou je dobio 18% glasova, a ultra-desničar Jean-Marie Le Pen skoro 11% glasova.

Glasanje je dostiglo rekordni nivo, jer je broj glasača dostigao skoro 85%, što je najviše u posljednjih 50 godina, javlja BBC.

Razočaranje političarima i njihovim obećanjima se nije odrazilo na apatiju. Umjesto toga, i mladi i stari su stali u redove na izbornim mjestima u školama i gradskim općinama, iako su glasači bili podijeljeni kao nikad do sad. Bilo je toliko glasača da su se vlasti odlučile da produže vrijeme za glasanje.

Jedan od glavnih kandidata, Sarkozy, bivši ministar unutrašnjih poslova, obećao je raskidanje" sa prošlosti i stvarne ekonomske reforme, dok je Royal zagovarala socijalnu pravdu. Oboje su veoma kontroverzne ličnosti koje su podijelile francusku javnost.

Sarkozyja mrze ljevičari jer smatraju da je on reformator koji će promijeniti francuski način života, tako što će natjerati da nacija radi više i duže, te da će ukinuti velikodušna državna davanja. Opet Royal neki socijalisti smatraju previše autoritativnom i konzervativnom osobom.

Centrista Francois Bayrou, koji je izjavio da će objediniti ljevicu i desnicu u vladi nacionalnog jedinstva, nije uspio da ostvari ulazak u drugi krug. Ipak, pošto će se sad i Sarkozy i Royal boriti za glasače političkog centra, može se reći da je baš Bayrou unio ono što je bilo neophodno u predsjedničku trku.

Posmatrači kažu da je rezultat 78-godišnjeg Le Pena bio razočaravajući za njega, jer su njegove prognoze bile da će proći u drugi krug, kao što je uradio i 2002. godine. Ultra-desničarski lider ipak smatra da će njegove ideje o patriotizmu i imigracionom filtriranju postati bitna pitanja drugog dijela kampanje.

Bayrou i Le Pen su zajedno skupili 30% glasova. Šest drugih ljevičarskih kandidata su osvojili oko 10% glasova, a druga dva konzervativna kandidata negdje oko 3,5%, i to su glasovi oko kojih će se Sarkozy i Royal boriti u drugom krugu glasanja.