Svijet
0

Francuska: U pucnjavi pred jevrejskom školom četvero mrtvih

FENA
Foto:
Foto:
Četiri osobe, od kojih troje djece, ubijene su u pucnjavi do koje je došlo u ponedjeljak ujutro ispred jevrejske škole u Toulousu, na jugozapadu Francuske, izjavio je tužilac u ovom gradu Michel Valet.

Tridesetogodišnjeg profesora religije, njegovu djecu od 3 i 6 godina i još jedno 10-godišnje dijete ubio je napadač na mopedu, izjavio je tužitelj i dodao da je jedna osoba teško ranjena.

Ubica iz Toulousa "je pucao na sve što se nalazilo ispred njega, djecu i odrasle ispred škole Ozar Hatorah", izjavio je za štampu tužilac Michel Valet.

U prvom izvještaju se navodi da su tri osobe ubijene, a dvije ranjene.

Ubica na mopedu je upotrijebio dvije različite vrste oružja. Počeo je da puca ispred škole s jednim oružjem. Ušao je u unutrašnjost ustanove i pucao iz drugog oružja, a zatim pobjegao.

Ovo drugo oružje je bilo kalibra 11,43, kao ono koje je korišteno u dva napada na vojnike u Toulousu i susjednom gradu Montaubanu prošle sedmice, u kojim su ubijena tri vojnika porijeklom iz Magreba, a jedan ranjen.

Francuske vlasti su ukazale na "sličnosti" između ovih napada i izrazile sumnju da se radi o samo jednom ubici.

"Parisko tužilaštvo je saopćilo u ponedjeljak da su otvorene "tri istrage za ubistvo i pokušaj ubistva u vezi s terorističkim poduhavtima", saopćio je tužilac Francois Molins.