Svijet
1

Francuska u 2012. ostala vodeća svjetska turistička destinacija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuska je u 2012. godini zadržala svoju poziciju vodeće svjetske turističke destinacije, s 83 miliona stranih posjetioca i kontinuiranim povećanjem broja azijskih turista, pokazale su u utorak zvanične brojke.

"S novim rekordnim brojem dolazaka stranih turista, Francuska je u 2012. godini vratila prvo mjesto u svijetu", navodi francuska agencija za istraživanje međunarodne konkurentnosti DGCIS, u svom godišnjem izvještaju o turizmu.

Nova brojka nadmašila je raniji rekord od 81,4 miliona stranih turista u 2011. godini.

"Ekonomski i politički problemi koji pogađaju brojne dijelove svijeta nastavljaju da zaobilaze turistički sektor", navodi se u izvještaju i dodaje da je broj turista širom svijeta u 2012. godini porastao za četiri posto.

U Francuskoj, Evropljani još čine ogromnu većinu gostiju i u 2012. godini, a na njih je otpalo više od 83 posto posjetilaca.

Broj evropskih turista u prošloj godini u Francuskoj porastao je za 2,1 posto, dok je broj azijskih turista rastao po stopi od 9,9 posto.

Samo je broj turista iz Kine porastao za 23,3 posto, iako Kinezi čine samo 1,4 miliona gostiju, navodi se u izvještaju.

Zemlja iz koje je došlo najviše turista u Francusku prošle godine bila je Njemačka, s 12,2 miliona gostiju.

Broj turista s dva američka kontinenta opao je, ipak, za 3,2 posto, dok je broj afričkih gostiju također opao za 2,5 posto.

U izvještaju se navodi da je ukupna turistička potrošnja u Francuskoj u prošloj godini porasla za 6,3 posto, na 35,8 milijardi eura.