Svijet
0

Francuska traži da Rumunija spriječi odlazak Roma iz zemlje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuska je u srijedu pozvala Evropsku komisiju (EK) da natjera Rumuniju neka spriječi masovan odlazak Roma iz zemlje, navodeći da bi Bukureštu mogao biti zaustavljen prijem u šengensku zonu slobodne trgovine i kretanja ljudi ako u tome ne uspije.

Francuska vlada brani svoju odluku o protjerivanju na stotine Roma posljednjih sedmica, ističući da je masovna imigracija iz Rumunije problem Evrope, prenijela je agencija Reuters.

Francuski premijer Francois Fillon napisao je pismo predsjedniku EK-a Joseu Manuelu Barrosu tražeći da poduzme korake kako bi se osiguralo da četiri milijarde eura koje EU godišnje daje Rumunjskoj bude iskorišteno i za smještaj Roma.

"Francuska nema sudske mehanizme kojima bi primorala rumunsku vladu da potroši dobiveni novac na smještaj i obrazovanje Roma", izjavio je francuski državni tajnik za evropska pitanja Pierre Lelouch.

On je kazao da Evropa to može učiniti, "zbog čega je francuski premijer pisao Barrosu".

Francuska je nedavno odlučila protjerati Rome, uglavnom iz Bugarske i Rumunjske, koji, kako se tvrdi, ilegalno borave u toj zemlji i bave se trgovinom ljudima, prostitucijom i zloupotrebom djece.

Francuske vlasti su saopćile da su prošle godine već protjerale 10.000 Roma, insistirajući na tome da djeluju u skladu sa zakonima EU-a kada u Rumuniju i Bugarsku vraćaju Rome koji su duže od tri mjeseca boravili u Francuskoj bez zaposlenja.

U Parizu će danas biti održan sastanak francuskih ministara kome će prisustvovati i delegacija iz Rumunije, koja će s francuskim dužnosnicima razgovarati i o pitanju romske populacije u Francuskoj.