Svijet
0

Francuska: Sve više odmarališta zabranjuje burkinije na javnim plažama

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U svijetu, a pogotovo u Francuskoj postoji sve veća bojazan od islamskog ekstremizma te su plaže na Azurnoj obali počele zabranjivati nošenje burkinija. Još tri turistička odredišta stavila su zabranu na burkinije nakon brojnih žalbi ostalih kupača kako se ne osjećaju sigurno.

Premijer Manuel Valls pridružio se debati govoreći kako nošenje burkinija nije kompatibilno s francuskim vrijednostima i vrijednostima Republike te kako podržava gradonačelnike koji se odluče na zabranu burkinija.

Jugozapadni grad Leucate i njegov gradonačelnik Michael Py potpisat će građanski dekret kojim se zabranjuje burkini na svim javnim plažama. Dekret će pristup plažama braniti "svim osobama koje nisu prikladno obučene i koje ne poštuju načela moralnog ponašanja i higijene, kao i sekularizma".

Zajedno s ovim, zabranjeno je i nošenje odjeće za kupanje koja je povezana s ovim načelima.

Pas-de-Calais i Le Touquet, popularna turistička odmarališta, također imaju zabranu nošenja burkinija na javnim plažama, a za ovu odluku su se na Pas-de-Calaisu odlučili nakon što su u nedjelju vidjeli ženu u plaštu i rukavicama kako ulazi u more.

Francuzi kažu da se na ovaj način pokušava odbraniti od ekstremizma, budući da su u posljednje vrijeme preživjeli teške trenutke.

Grad Sisco na Korzici također je zabranio burkinije nakon žestoke tuče na jednoj plaži između lokalnog stanovništva i jedne porodice iz Sjeverne Afrike. Do incidenta je došlo kada je jedan muškarac pokušao fotografisati ženu u burkiniju.

Prva zabrana burkinija na javnim plažama u Francuskoj datira još iz 2013. godine, kada je jedno odmaralište u blizini Cannesa diskretno uspjelo provesti mjere zabrane.