Svijet
0

Francuska: Štrajk u saobraćaju proširio se i na druge javne sektore

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jednodnevni štrajk u saobraćaju, koji je počeo jutros u Francuskoj, proširio se na zaposlene u drugim javnim sektorima, koji se protive ekonomskim reformama koje je najavio predsjednik Nicolas Sarkozy.

Željeznički saobraćaj je znatno usporen, dok se očekuje da se štrajku pridruže i vozači autobusa, kao i zaposleni na aerodromima.

Na međunarodnim linijama brzog voza između Pariza, Londona i Bruxellesa se, međutim, ne očekuju zastoji.

Nacionalnom štrajku su se pridružili i ribari, koji su svoj bijes zbog toga što vlada nije izašla ususret njihovim zahtjevima za kompenzaciju sve većih troškova jutros izrazili tako što su uništili lokalne kancelarije državnih predstavnika za pomorska pitanja.

Očekuje se da će se u toku dana štrajku pridružiti i zaposleni u pošti i drugim javnim sektorima širom Francuske. Ne očekuje se, međutim da će današnje demonstracije izazvati haos kao što je to bio slučaj prošlog novembra kada su željezničari štrajkali devet dana protiv plana predsjednika Nikole SarkozyJa da im ukine specijalne povlastice koje su uživali kao zaposleni u službi koja nosi rizik.

Među mjerama koje namjerava da provede vlada najproblematičnija se odnosi na produžavanje radnog vijeka na 41 godinu radnog staža za dobijanje pune penzije.

Zaposleni u prosvjeti, koji s pauzama štrajkaju već sedmicama, također bi mogli da se pridruže današnjem štrajku, zbog namjere vlade da ukine veliki broj radnih mjesta u državnim službama, od kojih najviše u školstvu.

Prema anketi koju objavljuju današnji mediji, oko 58 posto Francuza podržava ove zahtjeve, dok im se 24 posto protivi. Dok se sindikati nadaju da će pritisci na vladu da urode plodom, Sarkozy, međutim, ne pokazuju znake popuštanja, ocjenjujući da je većina Francuza spremna za promjene koje je najavio u svojoj predsjedničkoj kampanji prije godinu dana.

Šef države smatra da su ove reforme neophodne kako bi se pokrenula umrtvljena francuska ekonomija I smanjio veliki državni deficit.