Svijet
0

Francuska: Štrajk radnika u saobraćaju ušao u deveti dan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuzi koji putuju u četvrtak su suočeni s devetim danom saobraćajnog haosa jer je štrajk radnika u toj djelatnosti nastavljen širom zemlje. Nacionalni željeznički operater SNCF saopćio je, ipak, da će više vozova saobraćati, dok podrška štrajku počinje slabiti među željezničkim radnicima, javio je BBC.

Sindikalni lideri saopćili su da je izvjestan napredak ostvaren u srijedu tokom razgovora sa zvaničnicima vlade i menadžmenta. Dok su razgovori počinjali, saboteri su međutim oštetili tračnice i signalizaciju na mreži za superbrze vozove.

Uređaji za signalizaciju i električni kablovi na nekoliko mjesta su zapaljeni na mreži TGV u srijedu ujutro, što je izazvalo nova kašnjenja u saobraćaju koji je ionako teško narušen štrajkom što traje više od sedmicu dana.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da će oni koji su to počinili biti "izuzetno oštro" kažnjeni.

Rješenje krize nije na pomolu, ali je Didier Le Reste, predsjedenik uticajnoga granskog sindikata željezničara CGT, izjavio da je u pregovorima došlo do pozitivnih pomaka. Štrajk je, ipak, trebalo da bude nastavljen dok se radnici u saobraćaju u četvrtak ne izjasne o njegovom prekidu.

"Imam povjerenja u željezničare i smatram da će svaka odluka koju donesu biti ispravna", izjavio je Le Reste.

Saobraćajni radnici štrajkuju zbog vladinog prijedloga reforme "specijalnog" penzijskog sistema koji omogućuje da se oko 500.000 radnika prijevremeno pošalje u penziju. Vlada tvrdi da neće ustuknuti od svojim reformi, ali da bi mogla ponuditi poticaje u vidu povećanja plaća i penzijskog fonda.

Le Reste je prognozirao da bi pregovori mogli trajati i mjesec dana.

Predsjednik Sarkozy tražio je od demonstranata da se vrate na posao, rekavši kako je "štrajk već koštao previše i građane i štrajkače".