Svijet
0

Francuska: Slavlje na desnici i veliko razočaranje na ljevici

FENA
Nicolas Sarkozy; Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy; Foto: Reuters
Slavlje na desnici i veliko razočaranje na ljevici - to je raspoloženje koje jutros prevladava u Francuskoj, dan poslije izbora za predsjednika republike, iz kojeg je kao pobjednik izašao Nicolas Sarkozy.

Uvjerljiva pobjeda Sarkozyja, sa 53,2 posto glasova, potvrdila je dominaciju desnice na političkoj sceni Francuske. Sarkozy je najavio suštinske ekonomske reforme koje će zemlju povesti ka liberalnijem modelu, dok se ljevica suočava s novom krizom i unutrašnjim sukobima.

Obraćajući se svojim pristalicama, koji su se sinoć u velikom broju okupili na pariškom trgu Konkord, Sarkozy se bez trijumfalizma obratio onima koji nisu glasali za njega, poručujući im da će on biti predsjednik svih Francuza bez izuzetka, a svojim pristalicama je rekao da ih neće iznevjeriti.

"Pobjeda je lijepa samo ako je velikodušna. Pobjeda nije osveta, pobjeda ima smisla samo je pobjeda cijele zemlje - miliona i miliona Francuza koji nas posmatraju i miliona koji su nam poklonili povjerenje. Ali, želim da imate snage da prihvatite da ću se najprije obratiti onima koji mi nisu dali svoj glas - njima želim da poručim da ću biti predsjednik svih Francuza, svih bez izuzetka", poručio je Sarkozy okupljenim pristalicama na Trgu Konkord.

Sarkozy je s trga u centru Pariza koji pamti mnogo historijskih trenutaka poručio građanima da ih neće izdati, da ih neće lagati i da ih neće razočarati:

"Bit ću predsjednik koji će pobijediti nepravdu, koji će svakom pružiti priliku, ali u republici kojoj ja želim da služim neće biti prava bez obaveza. Svako će dobiti priliku, ali tu priliku treba da zasluži radom, posvećenošću, uvjerenjem. Svakom Francuzu dugujemo poštovanje, svako mora ponovo da nađe svoje dostojanstvo. Dragi prijatelji, ispisat ćemo novu stranicu francuske historije".

Nicolas Sarkozy je pozvao zemlje EU da čuju glas i raspoloženje francuskog naroda.

"Cijelog života bio sam Evropljanin i duboko, iskreno vjerujem u izgradnju Evrope. Ali, istovremeno, zamolio bih naše evropske partnere da poslušaju glas naroda koji želi da bude zaštićen. Pozivam ih na ne ostanu gluhi na gnjev naroda, koji u Evropskoj uniji ne vidi zaštitu, nego trojanskog konja globalizacije i njenih prijetnji".

Njegova rivalka Segolene Royal, koja je sa 46,8 posto glasova zabilježila jedan od najgorih rezultata socijalista na predsjedničkim izborima, obratila se svojim pristalicama na drugom dijelu grada odmah po proglašenju rezultata.

Ona je kazala da je na ovim izborima „pokrenuto nešto što se neće zaustaviti“ i izrazila zahvalnost velikom broju Francuza, više od 17 miliona, koji su za nju glasali, te razumijevanje za njihovo razočarenja.

"Glas naroda je presudio, a ja se nadam da će novi predsjednik republike biti u stanju da obavi svoju misiju u službi svih francuskih građana. Željela bih da iz dubine duše zahvalim onim 17 miliona Francuza koji su mi dali svoje povjerenje. Svjesna sam koliko su tužni i koliko ih poraz boli. Ali, osjećam da se nešto uzdiglo što se ne može zaustaviti". Royal je svojim glasačima obećala da će ostati uz njih i da će nastaviti borbu - prva prilika da njeni socijalisti poprave rezultat biće parlamentarni izbori u junu.

Segolene Royal iz Socijalističke partije je prva žena koja je ikada došla do drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Ona je treći kandidat Socijalističke partije koji je izgubio utrku za mjesto u Jelisejskoj palači.

Sarkozy, koji će za desetak dana svečano, zvanično preuzeti dužnost šefa države i time postati šesti predsjednik Pete republike, odlučio je da već danas uzme nekoliko dana odmora da bi u miru i tišini, nakon iscrpljujuće kampanje, pripremio program koji će, prema onom što je dosad najavljivao, biti veoma ambiciozan.

Nasljednik Jacquesa Chiraca neće učestvovati na sutrašnjoj proslavi 8. maja, Dana pobjede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu. Bit će to posljednje zvanično, javno pojavljivanje Chiraca, koji će dužnost Sarkozyju predati 16. maja. Formiranje nove vlade predviđeno je za 19. ili 20. maja.

Sarkozy je najavio da će u sastav nove vlade ući veliki broj ministara iz stranke centriste Francoisa Bayroua, koji su mu dali podršku u drugom krugu izbora, kao i da će jedan broj mjesta biti otvoren za predstavnike ljevice.

Jedna od prvih misija novog predsjednika bit će da otputuje u Bruxelles i Berlin, gdje on želi da pokrene pitanje provođenja u djelo svoje ideje o "mini povelji" Evropske unije, dokumentu koji bi, po Sarkozyjevoj zamisli, trebalo da zamijeni propali evropski ustav.

To bi pomoglo, nada se novi stanovnik Jelisejske palače u Parizu, da EU krene konačno s mrtve tačke i izađe iz blokade koja traje od 2005. godine, otkako je na referendumu, u Francuskoj, odbačen prijedlog evropskog ustava.