Neće se više obraćati naciji
0

Francuska: Sarkozy se priprema za odlazak s političke scene

FENA
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Doskorašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju pretrpio poraz, polako se priprema za dostojanstven odlazak s funkcije i političke scene, a u srijedu će predsjedavati posljednji put Vijećem ministara.

Kako prenosi francuska štampa, Sarkozy će u srijedu posljednji put okupiti ministre u Jelisejskoj palati, što će biti prilika da premijer Francois Fillon iznese bilans njegovog petogodišnjeg mandata, dok se novoizabrani predsjednik, socijalista Francoisa Hollande, priprema da 15. maja preuzme dužnosti šefa države.

Sarkozy je donio odluku da se više ne obraća Francuzima, a posljednje riječi im je uputio u nedjelju navečer, izgovorivši ih pred više stotina aktivista svoje stranke, Unije za narodni pokret (UMP).

Ipak, on želi da njegov odlazak bude pristojan, čemu je doprinijela i odluka da pozove Hollandea da u utorak zajedno obilježe godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata.

"Zamjerali su mu kada je stupao na funkciju predsjednika, ali zato sada ništa neće moći loše da se kaže o načinu na koji će s nje otići", istakao je jedan od njegovih savjetnika, a drugi je poručio da Sarkozy neće biti izviždan kada bude odlazio iz Jelisejske palate.

Sarkozy će, nakon što preda dužnost Hollandeu 15. maja, napustiti Jelisejsku palatu skromno i jednostavno, ulazeći u automobil. U međuvremenu, Sarkozy će ostati diskretan jer poslije Vijeće ministara više ništa neće imati na agendi, navodi AFP.

"Gotovo je, on postepeno napušta javnu sferu da bi se vratio svom privatnom životu", istakao je njegov savjetnik Franck Louvrier, a francuski list Nouvel observateur podsjeća da je Sarkozy u januaru izjavio da će se, u slučaju da izgubi na izborima, u potpunosti povući iz politike i da ljudi više neće čuti za njega.

"Nemam nikakav strah jer ja imam veliko životno iskustvo, više puta sam doživio krah i znam da, iza vrata, postoje i druge prostorije, s blagom koje tek treba otkriti", izjavio je šef države na kraju mandata uoči prvog kruga predsjedničkih izbora, navodi francuska štampa.

Kada bude napustio funkciju, Sarkozy najprije namjerava da se odmori, a potom bi trebalo da nastavi svoju advokatsku karijeru, u kancelariji u Parizu.