Svijet
2

Francuska: Priveden "princ tame" i Sarkozyjeva desna ruka Claude Gueant

Anadolija
Claude Gueant (Foto: EPA)
Claude Gueant (Foto: EPA)
U okviru istrage o korupciji tokom prodaje kompanije Adidas priveden je bivši francuski ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant, poznat kao "desna ruka" bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Istraga je započeta zbog nezakonite uplate na račun biznismena i vlasnika Adidasa Bernarda Tapieje, koji je blizak prijatelj tadašnjeg pradsjednika Sarkozyja.

Privedeni Gueant, poznat i pod nadimkom "princ tame" tada je obavljao dužnost Sarkozyjevog generalnog sekretara. On se tereti da je pomogao da Tapie dobije spor sa francuskom bankom Credit Lyonneis. Tapieja  banka navodno prevarila pa mu je isplačena nadoknada u iznosu od 400 miliona eura.

Gueant je u periodu od 2002. do 2004. godine bio generalni sekretar francuskog predsjednika, a u okviru još jedne istrage se tereti i za nezakonito primanje mjesečnih premija od po 10.000 eura iz budžeta snaga sigurnosti.

U toku je također i još jedna istraga o Gueantovoj odgovornosti za uzimanje nezakonite finansijske pomoći od bivšeg libijskog lidera Muammara al-Gaddafija tokom Sarkozyjeve predizborne kampanje 2007. godine.