Svijet
0

Francuska potvrdila ptičju gripu na farmi ćuraka

FENA
Francusko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je danas prisustvo potencijalno smrtonosne vrste H5N1 virusa ptičije gripe na jednoj farmi za uzgajanje ćuraka u jugoistočnoj Francuskoj.

Slučajevi ptičije gripe registrovani su u četvrtak na farmi s više od 11.000 ćuraka u opštini Versaje u Enu, gdje je prošlog vikenda potvrđena prva zaraza ptičijom gripom kod jedne patke, a vlasti su odmah pristupile uništavanju živine.

Ovo je prvi slučaj da je na teritoriji Evropske unije komercijalno uzgajana živina inficirana ovim tipom virusa. U toku je istraga koja treba da utvrdi na koji način se pojavila ptičija gripa na farmi, saopštilo je francusko ministarstvo poljoprivrede.

"Ono što nas brine, i zbog čega smo odmah preduzeli mjere, jeste da se farma nalazi unutar zaštitne zone koju smo ustanovili poslije prve pojave ptičije gripe (kod divlje patke)", rekao je ministar poljoprivrede Dominik Bisero za francusku televiziju.

Svi raniji slučajevi ptičije gripe u Evropskoj uniji bili su registrovani kod divljih ptica.

Slučaj ptičije gripe u Enu mogao bi da nanese težak udarac francuskoj industriji živine koja donosi šest milijardi eura godišnje a najveća je u okviru EU, prenio je Rojters.

Prodaja živinskog mesa je u Francuskoj već opala za oko 30 odsto.