Svijet
10

Francuska: Policijski helikopteri u potrazi za napadačima na redakciju časopisa Charlie Hebdo

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Policijski helikopteri tragaju za dvojicom muškaraca osumnjičenih za teroristički napad na redakciju magazina Charlie Hebdo na autoputu RN2 između Pariza i francusko-belgijske granice, objavio je francuski list Le Figaro.

Braća Said Kouachi (34) i Cherif Kouachi (32), državljani Francuske alžirskog porijekla, u četvrtak su se, navodno, kretali prema Parizu.

Francuski televizijska stanica BFM, oslanjajući se na policijske izvore, ranije je navela da su dvojica napadača viđeni u mjestu Aisne u blizini Pariza. Napominje se da je napadače, koji koriste automobil marke Renault Clio sive boje, prepoznao vlasnik benzinske pumpe na tom području.

Na pomenuto područje su poslane policijske ekipe. Francuska policija je već objavila fotografije i identitet dvojice muškaraca kako bi ih građani mogli prepoznati.

Treći osumnjičeni Hamyd Mourad (18) sinoć se predao u policijskoj stanici Charleville-Mezieres, 230 kilometara sjeveroistočno od Pariza.

Francuski sedmičnjak "Le Point" piše da postoje dokumenti koji pokazuju da je jedan od napadača Kouachi povezan sa terorističkim grupama dugi niz godina, dok je bio i pomoćnik Djamela Beghala, koji je 2005. godine osuđen na 10 godina zatvora zbog planiranja napada na američku ambasadu u Francuskoj.

Minuta šutnje za stradale u jučerašnjem napadu na list Charlie Hebdo je održana diljem Francuske danas u popodnevnim satima.

U Francuskoj je proglašena trodnevna žalost, a širom svijeta održani su protesti.

Francuski zvaničnici ranije su saopćili da je u jučerašnjem terorističkom napadu u Parizu život izgubilo 12 osoba, među kojima četvero karikaturista i dva policajca. Teže su ranjene četiri osobe.

Eksperti tvrde da se na snimcima jasno vidi da se radi o obučenim napadačima i da postoji bojazan da bi mogli izvesti nove napade.