Svijet
0

Francuska policija traga za ubicom kurdskih aktivistica

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuska policija traga za ubicama triju kurdskih aktivistica, koje su u četvrtak u Parizu ubijene hicima u glavu.

Tijela Sakine Cansiz, suosnivačice militantne nacionalističke Radničke partije Kurdistana (PPK), i još dviju ženskih osoba su pronađena u prostorijama Kurdskog instituta u Parizu. Francuska i Turska su osudile ova ubistva.

Motiv ubistava još nije poznat. Do sada je u 25-godišnjem konfliktu između Turske i PKK smrtno stradalo više od 40.000 osoba. Međutim, Turska je nedavno pokrenula pregovore sa Abdullahom Ocalanom, zatvorenim vođom PKK-a, u pokušaju da razoruža tu grupu.

Budite sigurni da će Vlada Francuske razjasniti ovaj zločin", rekao je Manuel Valls, ministar unutrašnjih poslova Francuske, dodajući da su ubistva sigurno bile egzekucije.

Francuski predsjednik Francois Hollande je događaj opisao zastrašujućim.

"Istraga je već pokrenuta i mislim da ćemo uskoro znati motive, kao i osobe koje stoje iza ovih zlodjela", rekao je Hollande.

Bulent Arinc, glasnogovornik Turske vlade, je osudio ubistva rekavši: "Ovo je apsolutno pogrešno. Izražavam svoje saučešće porodicama žrtava".

Kako piše James Reynolds, dopisnik BBC-a iz Turske, u toj državi trenutno postoje dvije teorije o tome šta se desilo. Jedna od teorija je da su ubistva rezultat unutrašnjih kurdskih previranja, a da su ih naručili pripadnici nekih dijelova PKK-a, koji se protive razgovorima. Međutim, kurdski aktivisti tvrde da je ubistva naručila Vlada Turske koja tajno želi uništiti svaki pokušaj pregovora.

Tri žene su posljednji put viđene žive u srijedu u prostorijama Kurdskog instituta. Njihova beživotna tijela su pronađena u četvrtak u ranim jutarnjim satima. Jedna od žena je bila Sakine Cansiz, koja je tokom 1980-ih godina bila zatvorena i mučena u Turskoj. Ona je bila bliska saradnica Ocalana.

Druga žena je identifikovana kao 32-godišnja Fidan Dogan, a bila je radnica Kurdskog instituta. Također je bila predstavnica Pariza u Nacionalnom kongresu Kurdistana, koji se nalazi u Briselu.

Treća ubijena je Leyla Soylemez, mlada aktivistica.