Svijet
14

Francuska policija traga za naoružanom i opasnom teroristikinjom

Klix.ba
Hayat Boumeddine u bjekstvu
Hayat Boumeddine u bjekstvu
Hayat Boumeddiene, djevojka ubijenog Amedyja Coulibaly trenutno je u bjekstvu i kako javljaju britanski mediji na snazi je intenzivna potraga za njom. Policija upozorava da je naoružana i veoma opasna.

Ona je navodno pobjegla tokom policijske opsade supermarketa u kojem se nalazila zajedno sa svojim dečkom te sudjelovala u talačkoj krizi. Policija pretpostavlja da je iskoristila gužvu prilikom oslobađanja talaca.

Inače, njen momak Amedy Coulibaly bio je u istoj mreži boraca kojoj su pripadala i braća Cherif i Said Kouachi. Upravo zbog toga on im je pružio podršku u njihovom bijegu te im nastojao pomoći prijeteći francuskim vlastima da će ubiti sve taoce ukoliko se Said i Cherif Kouachi ne puste na slobodu.

On je podsjećamo, također ubio i policajcku u Parizu, a za učestvovanje u ovom ubistvu osumnjičena je i njegova djevojka Hayat.

Kanal BFMTV prenosi telefonski intervju s Amedyjem Coulibalyjem, koji je identificiran kao napadač na trgovinu. Izjavio je da je koordinirao svoj napad s osumnjičenima za pokolj u redakciji lista Charlie Hebdo, braćom Kouachi. Dodao je da je iz militantne skupine islamske države.

Cherif Kouachi, koji je osumnjičen za pokolj u listu Charlie Hebdo istom je mediju rekao da je napad izvršio u službi Al-Qaide, koja ga je i finansirala.