Svijet
0

Francuska: Policija počela uništavanje romskih naselja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuska policija u četvrtak je uništila ilegalna romska naselja nakon što je nova socijalistička vlada obećala tu akciju pozivajući se na zaštitu javnog zdravstva.

Dva naselja u blizini Lillea demontirana su u četvrtak ujutro, nakon sličnih akcija u regijama Pariza i Lyona.

Oko 240 istočnoevropskih Roma ukrcano je u avion za Bukurešt nakon što su dobrovoljno pristali da se vrate u Rumuniju, prenosi BBC.

Kritičari tvrde da socijalisti oponašaju akcije masovnih deportacija Roma iz Francuske iz ere bivšeg konzervativnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Ministar unutarnjih poslova Manuel Valls naveo je u saopćenju objavljenom u srijedu da će sudska naređenja biti provedena "s velikom odlučnošću".

"Naselja u kojima vlada nepodnošljiva sanitarna situacija neporihvatljiva su, navodi on u saopćenju i dodaje da ta naselja predstavljaju rizik po javno zdravlje u kvartovima s radničkom klasom u kojima se često podižu. "

On je naglasio da je instruirao zvaničnike da konsultuju lokalne političare i udruženja kako bi omogućili smještaj za posebno ugrožene kategorije kao što su djeca i trudnice.

Uništavanje romskih naselja i masovne deportacije Roma u ljeto 2010. godine u vrijeme kada je Nicolas Sarkozy bio na čelu Francuske izazvali su proteste francuskih susjeda i Evropske komisije (EK).