Ahmetović u Parizu
0

Francuska podržava što bržu liberalizaciju viznog režima za BiH

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović danas se u Parizu susreo s ministrom za pitanja imigracija, integracije, nacionalnog identiteta i solidarnog razvoja Francuske Ericom Bessonom.

Glavna tema razgovora je bilo pitanje liberalizacije viznog režima zemalja Šengena za Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Besson naglasio je da Francuska u potpunosti podržava što skoriju liberalizaciju viznog režima za BiH. Stav Francuske je da BiH treba da dobije liberalizaciju viznog režima odmah nakon što Komisija EU da pozitivnu preporuku o ispunjavanju uslova.

Ministri Ahmetović i Besson saglasili su se da BiH i Francuska, odmah nakon liberalizacije viznog režima, naprave i dodatni korak u omogućavanju putovanja i boravka građana dviju zemalja – kroz iniciranje potpisivanja bilateralnog sporazuma između BiH i Francuske o dodatnom olakšavanju procedura za dobivanje boravišnih dozvola u Francuskoj za mlade iz BiH koji žele da studiraju, odnosno obave prvo profesionalno iskustvo u Francuskoj.

Pored sastanka s ministrom za pitanja imigracija, integracije, nacionalnog identiteta i solidarnog razvoja Francuske, ministar Ahmetović je u Parizu imao i susrete s Bernardom Bajoletom, glavnim koordinatorom predsjednika Francuske za sigurnosna pitanja, Pierreom Laquillerom, predsjednikom Komisije za EU u Nacionalnoj skupštini, Jacquesom Raliteom, predsjednikom Grupe prijateljstva Francuska – BiH u Senatu, Françoisom Lamyjem, predsjednikom Grupe prijateljstva Francuska - BiH u Nacionalnoj skupštini, i Jeanom Laporteom, direktorom Direkcije za evropska pitanja u Senatu Francuske.

Tokom boravka u Parizu, predviđena je i posjeta delegacije BiH Graničnoj policiji Francuske i Direkciji za pitanja imigracija.

Pored ministra Ahmetovića, u delegaciji BiH su i Vinko Dumančić, direktor Granične policije, Dragan Mektić, direktor Službe za odnose sa strancima, Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti, i Senad Kušević, šef Kabineta ministra.