Svijet
0

Francuska: Počelo rušenje "džungle", migrantskog kampa u Calaisu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuske vlasti počele su u ponedjeljak s rušenjem izbjegličkog kampa podignutog u sjevernom lučkom gradu Calaisu, u kojem su boravile hiljade izbjeglica i migranata, nadajući se da će odatle preći u Veliku Britaniju.

Buldožeri i druge teške mašine jutros su uz pojačane mjere sigurnosti počele rušenje južnog dijela kampa poznatog i pod nazivom "džungla"

Desetine migranata su sjedenjem na krovovima montažnih kućica pokušale spriječiti rušenje kampa. Policija je potom evakuirala migrante koji su prethodno odbijali da napuste kamp.

Brojne nevladine i humanitarne organizacije i danas su protestirale protiv rušenja kampa i načina na koji je policija u izuzetno velikom broju opkolila kamp u kojem je živjelo oko 4.000 migranata.

Francuska televizija BFM TV javlja da je policija tokom protesta privela britanskog aktivistu iz organizacije "No Borders".

Francuske vlasti su naredile, a sud u Lilleu odobrio rušenje južnog dijela migrantskog kampa u Calaisu s obrazloženjem da će to pogoditi maksimalo 1.000 migranata koji će biti prebačeni u druge kampove.

S druge strane, humanitarne organizacije tvrde da u kapmu trenutno ima više od 5.000 migranata i da je u južnom njegovom dijelu koji se ruši bilo zbrinuto blizu 3.500 ljudi, uključujući i najmanje 300 djece bez staratelja.

Većina migranata u Calais stigla je iz kriznih područja Sirije, Iraka i Afganistana, kao i iz siromašnih afričkih zemalja. Većina njih govori engleski jezik i njihov cilj je da kroz Eurotunel pređu u Veliku Britaniju.