Sarkozy odlučan
0

Francuska planira "probno" državljanstvo za Rome

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više britanskih listova piše za vikend o sukobu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja s Evropskom komisijom i Njemačkom oko tretmana Roma.

Dnevnik Financial Times otkriva planove francuske vlade da uvede novu mjeru u okviru svoje kontroverzne sigurnosne i imigracijske politike kojom bi svoje naturalizirane građane stavila "na probu" koja bi mogla trajati do 10 godina.

Sarkozy je odlučan da ne odstupa od svoga plana o raseljavanju 300 ilegalnih romskih naselja, kao i od plana da se novim francuskim građanima oduzme državljanstvo ako napadaju na život policajaca.

Ovo bi, pored toga što je u suprotnosti s francuskim republikanskim vrijednostima - da se državi ne dozvoli da razlikuje građane po porijeklu - dodatno zategnulo odnose između Pariza, Bruxellesa i Berlina, konstatira list.

I sami francuski imigracijski pravnici kažu da bi novi zakon imao problema s ustavom, jer se "razlikovanje francuskih građana na temelju zemlje njihovog porijekla zove diskriminacija".

Bruxelles stoga ima težak zadatak da se uhvati ukoštac s jednim od najosjetljivijih evropskih pitanja - kako se nositi s migracijama Roma i njihovim posljedicama na zemlje koje ih prihvaćaju.

Iako bi Evropska komisija mogla odlučiti da kazneno goni Francusku, to ništa ne bi riješilo, konstatira Financial Times; Bruxelles će vjerojatno insistirati na dugoročnom integriranju Roma, usmjeravajući više novca na socijalne programe u vezi s uključivanjem Roma u društvene tokove.

Stoga će države, poput Rumunije, morati da nađu dobru dobre programe u pogledu novčanih fondova koje će moći tražiti i čiji je cilj da poprave uvjete živote Roma u dotičnim zemljama, piše ovaj poslovni dnevnik.

U svome analitičkom osvrtu Financial Times primjećuje da Sarkozyjevi temperamentni ispadi kad je riječ o Romima reflektiraju tendenciju skretanje udesno predsjednika koji se bori za reizbor, u klimi drastičnog pada osobne popularnosti.