Svijet
0

Francuska odustaje od referenduma o ulasku Turske u EU

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski Senat glasao je u utorak za ukidanje ustavne obaveze organiziranja referenduma o budućim proširenjima Evropske unije, uklonivši time ključnu zapreku u francuskim odnosima s Turskom, prenose u srijedu evropski mediji.

Mjera je dio šire ustavne reforme kojom se želi modernizirati francuske institucije, a koja je trenutno u zakonodavnom postupku. Usvojena je s 297 glasova za i samo sedam protiv.

Francuski državni tajnik za evropska pitanja Jean-Pierre Jouyet upozorio je senatore na štetne posljedice koje je ta odredba već imala za francusko-turske odnose, kazavši prije glasanja da bi moglo doći i do "raskida" odnosa s Ankarom, javila je Hina.

Francuski Ustav nalaže organizaciju referenduma prije primanja u EU nove zemlje članice koja ima više od pet posto stanovništva EU-a.

Amandman je unesen 2005. tokom mandata bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, čime se Francuzima željelo dati pravo glasa o primanju Turske u EU.

Novi predsjednik Nicolas Sarkozy ne taji da se protivi ulasku Turske u EU. No, nedavno se složio sa svojim državnim tajnikom Jouyetom, koji smatra da bi ta odredba otežala ulazak i drugih zemalja u EU.

"Tih pet posto nanijelo je već mnogo štete ugledu Francuske (u Turskoj)", rekao je socijalistički senator Jean-Pierre Sueur za Le Monde. Hubert Haenel, senator iz vladajućeg UMP-a, ocijenio je da Ustav "nije mjesto za rješavanje pojedinačnih slučajeva".

Odredba o referendumu sadržana u članku 88-5 francuskog Ustava bit će u potpunosti ukinuta kada oba doma parlamenta na zajedničkoj sjednici 7. jula usvoje zakon.

Francuska 1. jula preuzima rotirajuće predsjedništvo EU-a od Slovenije.