Svijet
9

Francuska: Odobren zakon o nadzoru inspirisan napadom na Charlie Hebdo

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Četiri mjeseca nakon terorističkog napada na redakciju magazina Charlie Hebdo, Francuska je odobrila novi zakon koji bi sigurnosnim službama trebao olakšati prevenciju sličnih događaja.

I dok vlada predvođena socijalistima pozdravlja odobrenje zakona u parlamentarnoj proceduri zbog, kako se tvrdi, sve naprednijih tehnologija koje se moraju uzeti u obzir, kritičari upozoravaju da će novi zakon dovesti do proširenja ionako velikog masovnog nadzora građana, piše BBC.

Također, kritičari tvrde da bi prevelika moć države mogla da uzurpira nezavisnost ekonomije digitalnih uređaja.

Novi zakon u obzir uzima novo definiranje svrhe sakupljanja informacija od strane sigurnosnih službi, uspostavljanje Nacionalne komisije za kontrolu sigurnosnih službi te odobrenje novih metoda kao što je skupljanje informacija uz pomoć internet provajdera.

I pored činjenice da novi zakon podrazumijeva uvođenje „kontrolora kontrole“ u obliku Nacionalne komisije, niti jedna organizacija za ljudska i građanska prava ne odobrava novi način regulisanja špijuniranja.

S druge strane, socijalisti koji su inače skloni ograničavanju moći države nad građanima u potpunosti podržavaju ovaj zakon kojeg podržava i dobar dio desničarskih stranaka. Interesantna je činjenica da su među najvećim kritičarima u vladi upravo predstavnici nekih desničarskih partija koje su tradicionalno usmjerene ka većoj moći države kada je u pitanju sigurnost.